Publication Laka-library:
Kosten en baten van CO2-emissiereductie maatregelen

AuthorECN, SEO, B.Daniels, B.Tieben, J.Weda, M.Hekkenberg, K.Smekens, P.Vethman
6-01-2-15-50.pdf
DateMay 2012
Classification 6.01.2.15/50 (NP & GREENHOUSE EFFECT - CO2 REDUCTION AND CLIMATE CHANGE)
Front

From the publication:

Kosten en baten van CO2-emissiereductie maatregelen
Bert Daniels (ECN)
Bert Tieben (SEO)
Jarst Weda (SEO)
Michiel Hekkenberg (ECN)
Koen Smekens (ECN)
Paul Vethman (ECN)
mei 2012

Samenvatting
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft aan ECN en SEO Economisch Onderzoek gevraagd om onderzoek uit te voeren naar de kosten en baten van de verschillende mogelijkheden voor het realiseren van CO2-reducties. Aanleiding is de motie van de Tweede Kamer leden Verburg en Leegte.
Het onderzoek richt zich op de vraag welke maatregelen of opties kosteneffectief zijn voor het bereiken van een emissiereductie van 80% in 2050, en wat voor Nederland de totale maatschappelijke kosten en baten zijn van een dergelijke emissiereductie. Maatschappelijke kosten en baten omvatten naast de directe kosten en baten van klimaatmaatregelen: de reguleringskosten, effecten op de luchtkwaliteit, effecten op de voorzieningszekerheid, effecten op de economie en de positieve effecten door de verminderde uitstoot van broeikasgassen.
De onzekerheden in de kosten van de opties zijn groot. Desondanks blijkt, onder verschillende scenario’s, een breed scala aan opties nodig om tegen zo laag mogelijke kosten de emissies vergaand omlaag te brengen. Op basis van kostenoverwegingen vallen op voorhand weinig opties af. Om tegen zo laag mogelijke kosten een vergaande emissiereductie te bereiken is het van belang goedkope opties, zoals wind op land en de goedkopere besparingsopties zoveel volledig mogelijk te benutten en waar mogelijk het potentieel te verruimen. Dit voorkomt dat er meer van de dure alternatieven nodig zijn. Bij opties met een lange implementatietijd vereist dit vroegtijdig anticiperen.
Het saldo van de maatschappelijke kosten en baten hangt sterk af van de mondiale context. Bij een wereldwijd klimaatbeleid, is het welvaartseffect in Nederland vooral positief, variërend van enigszins negatief tot zeer positief. Als alleen Europa vergaand klimaatbeleid voert is het saldo voor Nederland minder positief doordat de welvaartswinst van lagere Europese emissies niet kan worden meegeteld. De bandbreedte in de berekende welvaartseffecten wordt vooral bepaald door de onzekerheid in de mate van waardering van CO2-emissies.