‘Scheurtjesreactoren’ mogen weer opgestart

tihange-CracksDe Belgische nucleaire autoriteit FANC heeft toestemming gegeven voor de herstart van de ‘scheurtjesreactoren’ Doel-3 en Tihange-2. Die hebben vrijwel drie en een half jaar stilgelegen na de ontdekking van duizenden waterstofvlokken (‘scheurtjes’) in de zomer van 2012. Hieronder het persbericht van de Belgische samenwerkingsverband Nucleaire Stop Kernenergie van 17 november 2015. Ook groepen in Limburg, zoals Milieufront Eijsden, zijn kwaad over de toestemming.
Uit het rapport van FANC blijkt dat de international expert groep het niet altijd eens was over de veiligheidsimplicaties van de waterstofvlokken. Soms wordt er gesproken over “the majority of the IRB experts concluded“, en op een ander moment over “The IRB 9th expert”. Of al die twijfels opgelost zijn is dan weer onduidelijk. De IRB is de door FANC in het leven geroepen International Review Board met ‘vermaarde deskundigen op het gebied van reactordrukvat-mechanica’.

Of met het opstarten (uitgegaan wordt ongeveer 15 december) het langer in bedrijf laten van de twee oudste kerncentrales (Doel-1 en -2) van de baan is, is onduidelijk. Vóór het eind van deze maand moet een verdrag gesloten zijn met de eigenaar over de voorwaarden van levensduurverlenging.

Persbericht Nucleaire Stop Kernenergie:
De reactoren vertonen scheuren, dit is al 3 jaar bekend. Maar vandaag is het aanvaardbaar geworden!

Nucléaire Stop Kernenergie vroeg op 26 augustus ll., zoals voorzien in de wet "Aarhus" die toegang voorziet tot documenten met betrekking tot milieu-informatie, mededeling van de safety cases van Doel 3 en Tihange 2, om ze aan een panel onafhankelijke deskundigen voor te leggen. De heer Bens koos ervoor om de toegang te weigeren, en overtrad hierdoor het Belgisch recht. Deze documenten werden ons uiteindelijk gecommuniceerd om 9:25 vanochtend, vlak voor de persconferentie.

Wij betreuren dat de heer Bens, die zich had kunnen verheugen een onafhankelijk deskundig advies kosteloos te verkrijgen, van mening is dat de arrogantie als een wetenschappelijke methode kan dienen.

Na een eerste diagonaal lezen, begrijpen we waarom. Om ons te beperken tot de scheurtjes, nog altijd aangeduid als "micro", merken we dat het aantal en de grootte van deze scheuren identiek is met die van 2014. In 2014 hebben deze cijfers geleid tot het stilleggen van de reactoren. Vandaag "concludeerde het agentschap dat Electrabel aangetoond heeft dat de waterstof microscheurtjes aanwezig in de wanden van de reactorvaten had geen onaanvaardbare impact heeft op de veiligheid van reactoren." (onze vertaling)

Er moet dan bewezen worden dat deze zogenaamde "microscheurtjes" waarvan de grootste 18 cm, dat wil zeggen 180.000 micron, groot is en waarvan het onderste deel van het reactorvat van Doel 3 er 11,600 bevat, waarvan 40 scheurtjes geconcentreerd in één dm³, dat deze scheurjes aanwezig waren bij de inbedrijfname, dat wil zeggen dat zij niet uitzetten tijdens de uitbating. Dit wordt niet aangetoond.

Of het zou volstaan aan te tonen dat deze scheurtjes niet bestonden in het begin, maar dat dat niets uitmaakt. Maar een ring bedoeld deel te worden van het reactorvat van Tihange 2 werd tijdens de montage wegens scheurtjes veel kleiner dan die momenteel vastgesteld in Doel 3 afgewezen.

Zoals het oud Frans popliedje zegt: "Non non, rien à changé, tout tout va continuer"(1). De scheuren zijn nog altijd even talrijk en even groot, het enige dat verandert is dat het FANC om te oordeelt dat het geen onaanvaardbare impact heeft op de veiligheid. De heer Jan Jambon, de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken lijkt dit standpunt te onderschrijven, tenzij hij zich erachter poogt te verbergen.

De antinucleaire beweging gaat nadenken over de mogelijkheden om deze morbide komedie te stoppen, voordat een ramp er een eind aan maakt . Is iedereen ervan bewust dat het reactorvat van Doel 3, onder hoge druk tijdens de uitbating, in het midden van de grootste SEVESOzone van het land ligt, naast de raffinaderijen en chemische fabrieken in de haven van Antwerpen, op 12 km van de Grote Markt van Antwerpen en op 45 km van de Grote Markt in Brussel. TEPCO heeft gezond verstand gebruikt door de Fukushima Daichi-centrale op 270 km van Tokio te bouwen.

(1) Poppys. " C’est l’histoire d’une trêve que j’avais demandé… "
Leo Tubbax, Woordvoerder Nucléaire Stop

Dit bericht werd geplaatst in , op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - Twitter: @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka - Linkedin: company:stichting-laka - ActivityPub: @lakanieuws@laka.org


Gerelateerde berichten:

 

  • 21 maart 2023: Consultatie verlenging Doel 4/Tihange 3 begint met onvolledig dossier

    Vandaag start de grensoverschrijdende publieke consultatie over het voorstel tot verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. De Belgische federale overheid publiceert op haar website stukken waaronder het milieueffectrapport van de verlenging in het Nederlands, Duits en Frans. Tot 20 mei is het mogelijk “commentaren en adviezen“ in te zenden. De publieke consultatie […]


  • 21 maart 2022: België: Twee kernreactoren langer open… Of toch niet?

    Het Belgische kabinet heeft vrijdag een akkoord bereikt over de kernuitstap: de twee minst oude kernreactoren zullen 10 jaar langer open blijven. Ook zal er versneld geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie. Tot voor kort leek het er nog op dat alle Belgische kerncentrales eind 2025 zouden sluiten, maar volgens premier De Croo heeft de oorlog […]


  • 2 juli 2021: Electrabel plant begin sloop kerncentrales Doel en Tihange in 2025

    De discussie over het openhouden van de kernreactoren Doel-4 en Tihange-3 is voor exploitant Engie, het voormalige Electrabel, een gepasseerd station. Als het aan de uitbater van de Belgische kerncentrales ligt, worden Doel en Tihange in 2025 gesloten om direct daarna de ontmanteling te beginnen. CEO Thierry Saegeman: ‘Ik moet toegeven dat wij ons de […]


  • 24 september 2018: Leveringszekerheid en Belgische kerncentrales

    Dit najaar liggen zes van de zeven Belgische kerncentrales stil. Sommige voor gepland onderhoud (Tihange-1), maar de meesten omdat er iets mis is. Vanaf eind oktober is alleen Doel-3 – een van de reactoren met ’scheurtjes’ in de reactorwand- in bedrijf. Tihange-2 en 3 en Doel-4 kampen met betonrot in de bunker naast de reactor […]


  • 3 september 2018: Debat over ‘Dossier Doel’ in Maastricht

    Op 27 september vindt om 17.00 uur een debat plaats tussen Peter Bruijns (Dagblad de Limburger), Sonn Franken, auteur van "Dossier Doel", en Leo Tubbax, specialist van Tihange. Het debat vindt plaats in Boekhandel Dominicanen in de 700 jaar oude Dominicaner Kerk in Maastricht en is gratis toegankelijk. Meer informatie.


  • 3 september 2018: Belgisch pensioenfonds Star Fund stopt met investeren in kernenergie

    Star Fund voldoet binnenkort als eerste groot Belgisch pensioenspaarfonds voor 100 procent aan de criteria van ethisch beleggen. Beleggingen in wapenproducenten, gokbedrijven, 'adult entertainment' en bont waren al uitgesloten. Aan dat lijstje wordt nu tabak en kernenergie toegevoegd. Een concreet gevolg is dat Star Fund niet meer investeert in aandelen en gewone bedrijfsobligaties van de […]