Faillissement Westinghouse symbool van teloorgang kernenergie

Het faillissement van Westinghouse US, dochter van het Toshiba-concern, is te ‘danken’ aan de enorme schulden die ontstaan zijn bij het bouwen van vier kernreactoren in de VS. Toshiba kocht Westinghouse in 2006 voor 5,5 miljard dollar en verwachtte toen tot het jaar 2030 minimaal 45 kerncentrales te zullen bouwen. Dat is ‘wishful thinking’ gebleken. Het afbouwen van de vier kerncentrales in de VS is nu onzeker. Ook de Amerikaanse overheid kan er flink bij inschieten: één van de maatregelen om kernenergie economisch competatiever te maken was een bankgarantie van 8,3 miljard dollar.

De verliezen van Westinghouse, het bedrijf heeft een schuld van $ 9,8 miljard, zijn ontstaan door vertraging en  kostenoverschrijdingen van vier in aanbouw zijnde reactoren in de VS: twee reactoren in Georgia, en twee in South-Carolina. Het zijn AP1000-reactoren die het begin zouden worden van de nucleaire renaissance. De reactoren hadden vorig jaar en dit jaar opgeleverd moeten worden, maar zijn nog niet voor de helft af. De elektriciteitsbedrijven bezinnen zich op de toekomst van de projecten, ook door de blijvende daling van de elektriciteitsprijzen door (schalie)gas maar vooral door zonne-energie. Als ze gecanceld worden, zijn het er vier in een lange rij van Amerikaanse kerncentrales waarvan de bouw begon, maar die nooit in bedrijf genomen zijn. Het zijn ook de laatst overgebleven reactoren van de met veel bombarie aangekondigde nucleaire renaissance in de VS. Andere reactor nieuwbouwprojecten aangekondigd in de zelfde periode zijn al gecanceld voor de bouw begon.

Alle 99 kerncentrales die nu in bedrijf zijn in de VS hebben hun oorsprong vóór het ongeluk in Harrisbrug, in maart 1979! De laatste 25 jaar zijn er in de VS drie kerncentrales in bedrijf genomen:
* Comanche Peak 2, in bedrijf in april 1993, maar bouw begon in december 1974
* Watts Bar 1, in bedrijf in februari 1996, maar bouw begon al in juli 1973
* Watts Bar 2, in bedrijf in juni 2016, maar bouw begon al in september 1973.

Niet een erg florissante bedrijfstak dus; kerncentrales bouwen. Volgens Toshiba is alleen het Amerikaanse deel van Westinghouse failliet en zullen de activiteiten van het bedrijf in Europa en Azië gewoon door gaan.

Het wegvallen van Westinghouse doet het kleine clubje van bedrijven die lichtwater-kernreactoren kunnen bouwen nog verder krimpen: in West-Europa en Noord-Amerika zijn dat alleen nog General Electric en Areva. General Electric heeft die bedrijfstak echter al flink afgeslankt en Areva zit middenin een enorme herstructurering na jarenlang enorme verliezen. Dan hebben we Rosatom uit Rusland nog en verder de Koreanen, Japanners (die alleen buiten Japan orders verwachten) en Chinezen in Azië.