20 miljard voor 2 kerncentrales: en nog geen ongeoorloofde staatssteun?

Het Duitse blad Der Spiegel zegt over een kopie te beschikken van het besluit van EC commissaris voor Concurrentie Almunia met betrekking tot de plannen van het Verenigd Koninkrijk om de bouw van 2 kerncentrales door het Franse EDF mogelijk te maken.
Die plannen behelzen: een gegarandeerde -geïndexeerde- prijs voor alle elektriciteit van de 2 nieuwe 1600 MW kerncentrales (7% van totale capaciteit UK) van 92,50 BP per megawatt, twee keer zo veel als de huidige marktprijs en dat vijfendertig jaar lang (volgens planning nu: 2023-2058)! In totaal is dat 21 miljard euro. Na 15 en 25 jaar bestaat de mogelijkheid dat te verhogen. Verder mag EDF goedkoop geld lenen van de staat. En, ook niet onbelangrijk, moet EDF schadeloos gesteld worden bij wijzigen van het energiebeleid door volgende regeringen.
Volgens Der Spiegel gaat de aftredende EC-commissaris voor Concurrentie (Competition) Almunia dit ondanks alle eerdere uitspraken goedkeuren. Hij zou zich bij dit besluit beroepen op het Euratom Verdrag (uit 1957) waarin staat dat de toepassing van kernenergie gestimuleerd moet worden en dat het nu eenmaal onmogelijk is om zonder subsidie kerncentrales te bouwen. Almunia zou zelfs besloten hebben dat voor die eventuele verhoging niet opnieuw toestemming van de EC nodig zou zijn.

Het VK wil tot 2030 nog 10 kerncentrales bouwen en dat zou door een dergelijk besluit een stuk waarschijnlijker worden, want daar zouden dan de zelfde regels voor gelden.
Een dergelijk besluit zou tegelijkertijd ook weer het faillissement aantonen van kernenergie als een commerciële manier om elektriciteit te produceren: alleen met enorme subsidies kan het overleven. Misschien niks nieuws, maar wel weer overduidelijk.

Het is op de valreep een afscheidscadeau van Almunia voor de nucleaire industrie van enorme omvang. Hij treedt namelijk eind oktober af en word dan opgevolgd door de Deense Margrethe Vestager. Of Almunia voor dit besluit een meerderheid vindt (naar verluidt komt de beslissing volgende week) is nog onduidelijk. Duitsland en Oostenrijk zijn boos; Oostenrijk kondigt zelfs juridische stappen aan tegen een dergelijk besluit. Net als verschillende organisaties. En Nederland? Het Nederlandse kabinet zou logischerwijze tegen moeten zijn: de VVD is tegen subsidies en de PvdA tegen kernenergie…. Maar zo simpel zal het wel niet zijn….

Vorig jaar keurde dezelfde commissie de steun van 80 miljoen euro aan de nieuwe reactor in Petten, Pallas, goed. Dit met de merkwaardige rechtvaardiging, dat door die 80 miljoen de kans dat de reactor er zou komen toenam. Zoals we toen al zeiden: "Tsja, zo kennen we er nog wel een paar…"