Alle berichten van Laka

Laka publiceert sinds 2008 het Kernenergienieuws met daarin nieuws en ontwikkelingen over kernenergie in Nederland. Daarnaast publiceert Laka sinds 2023 ook buttons. Dit zijn verwijzingen naar relevante publicaties in andere media, berichten over ontwikkelingen buiten Nederland en andere opmerkelijke zaken.

Demissionair kabinet zet Kamer buitenspel bij start bouw Pallas-kernreactor

De Tweede Kamer krijgt geen instemmingsmoment meer over de definitieve start van de bouw van de omstreden Pallas-kernreactor in Petten. Dat blijkt uit een brief van kersverse demissionair minister van VWS Van Hijum (NSC), waarin hij aankondigt vóór het zomerreces zelf te beslissen over de start van de bouw van de kernreactor. Daarmee lijkt de Kamer feitelijk buitenspel gezet bij een miljardenproject dat al jaren onder vuur ligt vanwege oplopende kosten, vertragingen en twijfels over de noodzaak. Lees verder

COVRA steekt kop in het zand over kernafval-tekort van €2 miljard

We zagen nog net een schim in de verte verdwijnen, toen de brievenbus klapperde en we opeens met het nog ongepubliceerde jaarrapport van de COVRA in handen stonden. En we waren juist benieuwd naar wat COVRA zou gaan doen aan het gat van 2 miljard wat in het eindbergingsfonds was gevallen! Verbazingwekkende antwoord: helemaal niets!
COVRA doet alsof haar neus bloedt: In het nieuwe jaarrapport doet COVRA alsof het 1984 is, en een eindberging nog steeds pas over een eeuw zal worden aangelegd. Dat dát een gepasseerd station is, lijkt niet bij COVRA te zijn binnengekomen. Lees verder

Laka’s zienswijze locatiekeuze-mer nieuwe kerncentrales

Laka heeft haar vanmiddag een zienswijze ingediend op de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de planMER over de locatiekeuze voor twee kerncentrales. In de zienswijze benadrukt Laka dat het milieueffectrapport niet alleen de optie van twee kerncentrales op één plek  moet onderzoeken, maar ook de mogelijkheid van één kerncentrale of twee kerncentrales op twee verschillende plekken. Daarbij wijst Laka op bekende risico’s voor de leveringszekerheid en netstabiliteit bij meer kerncentrales op één plek. Laka pleit verder voor een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) om de economische en maatschappelijke gevolgen van verschillende locatiekeuzes transparant af te wegen. Ook vragen we aandacht voor de impact van de plannen kerncentrales op de de ontwikkeling van lokale duurzame energieprojecten. Verder moeten de milieueffecten van zowel opwerking van verbruikte splijtstof in het buitenland als directe opslag in Nederland worden meegenomen. Lees verder

In Duitsland moeten eigenaren ontmanteling kernreactor zelf betalen

Het plan van de exploitanten van de in 1989(!) stilgelegde hoge-temperatuur reactor in Hamm, om de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen voor een groter deel op te laten draaien voor de ontmantelingskosten gaat niet door. Dat besliste het Oberlandesgericht in Düsseldorf. Eigenaar Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (HKG) vond dat Duitsland en de deelstaat honderden miljoenen bij moesten leggen voor de ontmanteling die naar verwachting in 2028 moet beginnen en in 2044 afgerond moet zijn. Het beroep van HKG was in eerste aanleg al verworpen door het Landgericht Düsseldorf. Een beroep bij het Federale Hof van Justitie is niet mogelijk.
De HTR was een experimentele reactor waar de splijtstof zich in 675.000 kogeltjes bevond. De bouw duurde 15 in plaats van de geplande 5 jaar en de kosten liepen op van DM 300 miljoen (150 miljoen Euro) tot uiteindelijk zo’n € 2 miljard. Behalve het einde van een miljarden investering was dit ook het einde van de Duitse thorium-droom. Want het was bedoeld als eerste van de nieuwe generatie kerncentrales op thorium.

Kernenergiebeleid onder vuur: Kamervragen onthullen twijfelachtige aannames en stijgende kosten

De beantwoording van verschillende Kamervragen over de kosten en haalbaarheid van nieuwe kerncentrales, deze week, roept meer vragen op dan ze beantwoordt. Uit de antwoorden blijkt dat het kabinet zich baseert op sterk uiteenlopende kostenramingen, waarbij eerdere kritische analyses nu worden afgedaan als “gedateerd”, terwijl nieuwere, hogere ramingen nauwelijks worden weersproken. Lees verder

Geheime staatssteunbeslissing Pallas-kernreactor gecorrigeerd

Spannend! De nog altijd niet gepubliceerde Europese staatssteunbeslissing om geen nader onderzoek in te stellen naar het Nederlandse besluit om 2 miljard aan belastinggeld over te maken aan de Pallas-reactor, de natte droom van de Nederlandse nucleaire industrie, is 29 januari gecorrigeerd. Wat de correctie precies betreft, wordt alleen niet vermeld. Wel weten we dat de Kamer er in ieder geval niet over is geïnformeerd.
Ondertussen wachten wij nog steeds op publicatie van de nu nog geheime beslissingen. Na publicatie kunnen milieuorganisaties een herziening aanvragen.

Kabinet zet in alle stilte reactie op kritiek levensduurverlenging Borssele online

Het Kabinet heeft vorige week in alle stilte haar reactie op de harde kritiek van de commissie mer en in de zienswijzes over het voorstel over de levensduurverlenging van kerncentrale Borssele online gezet. Deel van de kritiek was dat de Kamer aan de hand van de incomplete milieueffectrapportage (mer) moet gaan beslissen over de levensduurverlenging. Het kabinet heeft het mer nu op een aantal punten uitgebreid, maar wuift de kritiek in brede zin wel weg: Dit rapport is slechts een verkenning naar de milieueffecten. Pas bij de vergunningverlening volgt de rest.
De reactie is 28 mei online gezet omdat de het levensduurverlengings-wetsvoorstel naar de Raad van State is gestuurd; de stukken worden daarmee openbaar. Lees verder

Allseas wil “na 2030” schepen op kernenergie

Met een gelikt youtube filmpje heeft Allseas, het Nederlands-Zwitsers offshore bedrijf wat grossiert in het aanleggen van aardgasleidingen op zee, bekendgemaakt dat ze na 2030 haar schepen op kernenergie wil laten varen. "Na 2030" is nog lekker rekkelijk geformuleerd, want er is heel veel onduidelijk en onbekend over de precieze implicaties van kernreactoren op burgerschepen.
Lees verder

Russische schepen met radioactieve lading weer in Duinkerken en Rotterdam

Even vaak als voor de Russische inval in Oekraïne, voor Nederland zelfs vaker doen Russische schepen West-Europa aan met radioactieve waar. Gisteren, woensdag 4 juni, was de Mikhail Dudin in het Franse Duinkerken waar het verrijkt uranium (foto), natuurlijk uranium en een aantal lege verrijkt uranium containers (foto) afleverde. Allemaal voor Frankrijk, waar Macron wel stoere praatjes heeft, maar de nucleaire industrie afhankelijk blijft van Rusland.
Ondertussen is de Baltiyksiy-202 opnieuw onderweg naar Rotterdam waar het zondagmiddag 8 juni wordt verwacht. Of de lading bestemt is voor het Duitse Lingen of Urenco in Almelo is onbekend.

Bezoek de omgeving van kerncentrale Borssele na de apocalyps!

Zaterdag en zondag, 7 en 8 juni, vertrekken bussen vanaf verschillende locaties in de gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen voor een rondrit en wandeling door het gebied rond kerncentrale Borssele. Tijdens de excursie wandelen we onder andere langs nieuw werk van de Britse performance kunstenaar Poppy Jackson en de Noorse geluidskunstenaar Canilla. Ook wordt de nieuwe nucleaire sci-fi film van Dani Ploeger vertoond. Op de terugweg ontvangt iedere bezoeker een leuk aandenken aan de reis.
SPLIJTING is geen actie vóór of protest tégen kernenergie. Uitgaand van het principe van “verlicht doemdenken” van de Franse filosoof Jean-Pierre Dupuy, speelt SPLIJTING met de vraag “wat als?”: om verstandige beslissingen te kunnen nemen, moeten we ons ook onwaarschijnlijke scenario’s levendig voorstellen. Lees verder