Zorg Laka over persen vaatjes historisch afval Petten





Zorg Laka over persen vaatjes historisch afval Petten© Foto NRG

De plek waar de vaatjes nu liggen opgeslagen.

Van onze verslaggever18 jul. 2018

Stichting Laka eist dat de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming een milieueffectrapport (mer) maakt over het opruimen van het historische radioactieve afval in Petten. Woensdag voerde Laka hierover een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag.

Het gaat om de 1647 vaatjes met radioactief afval die op het terrein van de Hoge Flux Reactor liggen opgeslagen. Uiteindelijk moet het afval terecht komen in de eindopslag van Covra in het Zeeuwse Borsele.

In het Plan van Aanpak dat door de Autoriteit is goedgekeurd staat dat de vaatjes worden platgeperst. Dat scheelt straks kostbare opslagcapaciteit bij Covra waarvan de Staat aandeelhouder is.

Laka, documentatie- en onderzoekscentrum voor kernenergie, stelt dat na het persen van de vaatjes nooit meer iets anders gedaan kan worden met het afval, ook niet als uit toekomstig onderzoek blijkt dat de opslag anders had gemoeten. Onder meer dit wil Laka uitgezocht zien in een mer. Laka wil ook een financiële onderbouwing van het hele proces. ,,We vrezen dat voor de meest rendabele oplossing is gekozen die niet de beste is voor het milieu’’, zei raadsvrouw Bondine Kloostra. Volgens NRG is het platpersen van de vaatjes niet onomkeerbaar en kan alles weer uit elkaar worden gehaald. De ANVS stelt dat het woensdag voor de Raad van State alleen maar ging over de goedkeuring van het Plan van Aanpak. Er komen nog meer besluiten aan zoals vergunningen en mogelijk ook een mer, zei een woordvoerster.

De uitspraak volgt later.

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!