de Laka-catalogus


Publicaties

De bibliotheek van Laka bestaat uit ongeveer 8.000 publicaties, die ingedeeld zijn op onderwerp. Op deze pagina's zijn ze onder andere toegankelijk via de onderwerpen.
De indeling is redelijk logisch, maar het zal het in het begin wel even zoeken zijn. In het archief zelf is er altijd wel iemand die je wegwijs kan maken, online moet je het zelf even proberen.

Alle documentatie bij Laka is gecategoriseerd in vaste onderwerpen: in totaal ruim 600 verschillende categorieën onder zes hoofdonderwerpen: Vijf die geografisch geordend zijn (1-Nederland, 2-Europa, 3. Noord-, Midden- en Zuid Amerika, 4-Azië & Australië en 5-Midden-Oosten & Afrika).
Daarnaast is als zesde hoofdonderwerp 'Algemeen'; dat is alles wat niet specifiek over een locatie of land gaat. Deze indeling geldt voor alle documentatie, dus niet alleen voor publicaties. Er is nog een hoofdonderwerp, negen, die geldt alleen voor boeken (romans, strips en dergelijke).

De meeste landen zijn verder onderverdeeld, afhankelijk van hoeveel informatie er is. Landen hebben dan een algemeen onderdeel (afval, opinie, ...) en een deel 'installaties' met daarin reactoren, etc.

Op deze manier kun je dus door op een onderwerplink door te klikken steeds verfijnder zoeken. Aan het einde kom je dan automatisch bij de lijst met publicaties bij Laka over dat specifieke onderwerp aanwezig zijn.
Als een onderwerp geen publicaties staan, is er wel degelijk andere informatie (knipsels, video's, tijdschriften) bij Laka beschikbaar

Namen van landen: Als namen van landen veranderen, krijgt het (zelfde) onderwerp de nieuwe naam toegewezen. Als landen uit elkaar vallen, of delen afsplitsen, krijgen ze een nieuw categorie, en blijft het oude bestaan. Daarom bestaan er onderwerpen als Oost-Duitsland, Joegoslavië en Tsjechoslowakije, maar we hebben ook Tsjechië en Slowakije.
De Aziatische republieken van de vroegere Sovjet Unie vallen in de catalogus onder Azië, niet onder Europa.
De Tsjernobyl-4 reactor, die van het ongeluk in april 1986, valt onder Rusland. De gevolgen van Tsjernobyl, waar dan ook, zijn in het algemeen te vinden onder "Rusland-Installaties", en dan zijn de gevolgen geografisch onderverdeeld.
De andere Tsjernobyl-reactoren en de algemene politiek (bijvoorbeeld de sluiting en vervanging van de reactoren) zijn te vinden onder Oekraïne.
Enfin, gewoon maar proberen...

Zoek je een bepaalde titel?
Als je ongeveer weet welk boek je zoekt, je kent een deel van de titel of de auteur, maar je weet niet onder welk onderwerp het boek gecategoriseerd zou kunnen zijn, bestaat er natuurlijk de mogelijkheid deze pagina's te doorzoeken.