Steig nicht ein, steig aus!: Fiets mee tegen kernenergie!

15 juli: Ontmoet en feliciteer de Duitse activisten die bezig zijn met hun Anti-Atom-Radtour en krijg nieuwe energie voor de strijd tegen de Nederlandse kernenergie-plannen!

Terwijl Duitsland eind dit jaar afscheid neemt van kernenergie is Nederland van plan de komende jaren € 5 miljard uit te geven om de komst van nieuwe kerncentrales "voor te bereiden". Het kan verkeren.

De antikernenergiebewegingen in Nederland en Duitsland kennen een bijna 50-jarige traditie van internationale samenwerking: de laatste jaren rond de Belgische reactor Tihange, maar in de jaren zeventig al rond Kalkar en Noordoost-Groningen tegen de opslag van kernafval. En natuurlijk Almelo, waar al vanaf eind-jaren 70 regionaal – én internationaal wordt samengewerkt tegen UCN/Urenco. Tot op de dag van vandaag.

Deze zomer zijn er in Duitsland twee antikernenergie-fietstochten langs (voormalige) nucleaire installaties; in totaal zo’n 2400 km. Eén in het zuiden en één in het noorden van Duitsland. De noordelijke fietstocht begint op zaterdag 9 juli bij de Belgische kerncentrale in Tihange en gaat dan via Maastricht, waar op zondagmiddag een manifestatie op de Markt plaats vindt, en Kalkar naar Almelo waar ze op vrijdagmiddag 15 juli aan komt. De etappe naar Almelo begint die ochtend bij de opslagplaats voor kernafval in Ahaus en gaat via de Urenco-fabriek in Gronau naar de Urenco-fabriek in Almelo. De volgende morgen fietst men door naar de ook in Nederland omstreden kerncentrale in Lingen. Vandaar wordt via onder andere Bremen, Brokdorf en Hamburg verder gefietst om op 30 juli in Gorleben te eindigen.

Auf nach Almelo
Vanuit Nederland gaan we de 15de ook naar Almelo! Om onze Duitse mede-activisten te ontmoeten, te feliciteren en om nieuwe energie op te doen voor onze strijd tegen de Nederlandse kernenergieplannen. Vanuit Deventer en Enschede doen we dat gezamenlijk op de fiets. Neem je fiets mee in de trein of huur een NS-fiets op het station, dat kan zowel in Deventer als in Enschede.

Fiets mee!
Vanuit Deventer vertrekken we op vrijdag 15 juli vanaf het Stationsplein en fietsen we in een niet-elektrisch tempo – en met een ruime tussenstop – door een prachtig gebied naar Urenco in Almelo. De route is ongeveer 50 km.
Vanaf Enschede sluiten we aan voor de 25km naar Almelo bij het peloton afkomstig uit Gronau.
Het is de bedoeling dat we ongeveer gelijktijdig arriveren bij de hoofdpoort van Urenco aan de Drienemansweg 1. Het is natuurlijk ook mogelijk hier aan te sluiten voor de rest van het programma.
De precieze tijden worden later bekend gemaakt.

Daarna fietsen we door naar de locatie waar overnacht kan worden en waar ondertussen gekookt is door de Duitse mobiele keuken die met de hele fietstour meereist. ‘s Avonds is er een optreden van de Almelose zanger Henk Lammers en een kort inhoudelijk programma over Urenco en de kernenergieplannen in Nederland.

Op zaterdagochtend 16 juli is er een protestactie bij de poort van Urenco Almelo. Daarna is er natuurlijk de mogelijkheid (een deel van de route) mee te fietsen naar Lingen. Ook hier zijn de precieze tijden nog niet bekend.

Organisatie: VEDAN/Enschede voor Vrede, Laka
Download hier de pdf printversie van de flyer

Aanmelden

Geef je op via onderstaande formulier en vermeld vanaf waar je op vrijdag mee wilt fietsen (Deventer, Enschede, anders) en of je blijft overnachten. We nemen dan contact met je op.