De angstreactor – Kalkar, kroniek van een eeuwige belofte


Nu als gratis e-boek verkrijgbaar

In 2006 verscheen het boek De angstreactor. Kalkar, kroniek van een eeuwige belofte, over een nieuw soort kernreactor die door West-Duitsland, België en Nederland gebouwd zou gaan worden en die haar eigen brandstof zou gaan 'kweken': de kweekreactor. Het boek is geschreven door onderzoeksjournalist Kees van den Bosch. Hij interviewde alle betrokkenen en kreeg de beschikking over geheime nota's en documenten, met als resultaat een spannend boek waarin veel actuele thema's aan de orde komen. De angstreactor werd in 2007 genomineerd voor De Loep, de Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek van de vereniging van onderzoeksjournalisten. Het boek is nu gratis als e-boek verkrijgbaar.

Het is de geschiedenis van de (toen) duurste fabriek ter wereld, verteld door de planners, de bouwers, de demonstranten en de politici. Spionage, de atoomstaat, plutoniumeconomie, terrorisme, de bom en een bijna oneindige energiebron: waarmee is de naam Kalkar eigenlijk niet verbonden? Het boek is ook nu nog relevant omdat het een goede inkijk geeft in de antikernenergie-beweging van de jaren 80 en het een goede geschiedenis van de introductie van kernenergie, van bom tot kweekreactor, is.

Tekst gaat door onder de video

Ongelukken in Harrisburg (1979), Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011) en almaar stijgende kosten, leken kernenergie in het Westen de nekslag te geven. Maar recent veranderde het politieke klimaat en lijken voorstanders de wind mee te hebben. Het doet soms denken aan een herhaling van de discussie die begin jaren zeventig begon. Toen besloot Nederland mee te doen met de bouw van een snelle kweekreactor in Kalkar. Het verzet tegen die kerncentrale was de opmaat voor een brede antikernenergiebeweging.

De angstreactor is een verhaal over dromen en idealen, dat begint in 1957 in het naoorlogse Duitsland in Karlsruhe en in 1995 eindigt in het pretpark van Kalkar: Kernwasser-Wunderland (nu gewoon Wunderland Kalkar).

Op 1 juli 2023 was het precies 50 jaar geleden dat de Kalkarheffing ingevoerd werd: op elke Nederlandse elektriciteitsrekening kwam een heffing van 3% voor de kosten van de bouw van de reactor. Het boek gaat er uitgebreid op in en ook daarom is het nog steeds interessant. De komende jaren zal duidelijk moeten worden welk financieringsmodel gebruikt gaat worden voor de nieuwe kerncentrales die deze regering wil bouwen.

Het boek is nu verkrijgbaar als e-boek. Gratis (maar een gift wordt op prijs gesteld). Het boek is hier te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.