Laka en het Oekraïne Akkoord

Tsjernobyl en kernenergie in het Associatieverdrag
Op 6 april wordt gestemd over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.
Het Associatieverdrag gaat, naast een heleboel andere zaken, ook over samenwerking op het gebied van nucleaire veiligheid, kernenergie en de Tsjernobyl-erfenis.
Oekraiene Akkoord: Referendumeditie van Laka's KernenergienieuwsOmdat het dit jaar 30 jaar geleden is dat de Oekraïense kernreactor ontplofte en grote delen van Europa radioactief besmette, vestigt Laka de aandacht op de nucleaire aspecten van het Verdrag.

Oekraïne Akkoord: Laka publiceert daarom op 21 maart een papieren referendumeditie van Kernenergienieuws over de nucleaire aspecten van het Associatieverdrag. Deze krant staat boordevol interviews, achtergronden en opinie over het Associatieverdrag en kernenergie en overpeinzingen over, óf en wat te stemmen.
De speciale editie van Laka's Kernenergienieuws is tot standgekomen in samenwerking met oa. Ecocentre NECU en CEE Bankwatch.
Alle artikelen zijn online na te lezen en de krant is te downloaden als pdf.

'Oekraïne Akkoord' is een speciale editie van Laka's Kernenergienieuws; een abonnement is gratis. Voor een papieren exemplaar van Oekraine Akkoord kunt u Laka een e-mail sturen met daarin uw naam en adres.

Debat avonden
Verder organiseert Laka twee avonden over Oekraïne, het Associatieverdrag, kernenergie en de Tsjernobyl-erfenis, namelijk:

Anna Shumeiko en Olexi Pasyuk (biografie) werken voor een Oekraïense milieuorganisatie en komen voorafgaand aan het referendum naar Nederland om deel te nemen aan Laka's debatavonden. Pasyuk heeft een bijdrage geleverd aan Oekraïne Akkoord en Shumeiko is collega van Iryna Holovko. Pasyuk en Shumeiko zijn -in overleg- beschikbaar voor media voor oa. interviews. Neem hiervoor contact op met Laka.

Tsjernobyl herdenkingtsjernobyl+30
Ook in Nederland wordt de Tsjernobyl-ramp herdacht, 30 jaar geleden. De manifestatie - met films, informatie en een wake – vindt plaats in de avond en nacht van 25 op 26 april in Almelo bij Urenco, het Brits-Nederlands-Duitse uraniumverrijkingsconglomeraat dat uranium geschikt maakt voor gebruik in kerncentrales over de hele wereld. Kijk op www.laka.org/tsjernobyl+30 voor meer informatie.

Associatieverdraglogigram
AssociatieverdraglogigramStuur uw antwoord in en maak kans op een prachtig boek!
In 'Oekraïne Akkoord' staat ook een puzzel; het Associatieverdraglogigram. Hier ook nog als pdf, vul 'm in en stuur hem op vóór 6 april naar Laka. Dan maakt u kans op een originele Oekraïense geigerteller uit 1986! Daarnaast worden onder de goede inzendingen tien exemplaren van het prachtige boek 'Radiating Posters' verloot. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.