20 Jaar Pallasreactor. Een analyse van veranderende omstandigheden

(Juni 2022) Nog vóór de zomer zegt het Kabinet te willen beslissen of het zo’n 2 miljard euro staatssteun gaat verlenen aan de geplande Pallas-kernreactor in Petten, de opvolger van de Hoge Flux Reactor, HFR. De eerste plannen voor Pallas zijn ondertussen bijna twintig jaar oud en is het tien jaar geleden dat het project al eens door de Staat gered werd. En eigenlijk is de komst van de kernreactor nog net zo onwaarschijnlijk. Minister van Economische Zaken Kamp zei het allemaal zo duidelijk in 2013: “Uiteindelijk moet Pallas een privaat gefinancierde, commerciële onderneming worden. De Rijksoverheid en de Provincie wensen na een succesvolle realisatie niet langer als vermogensverstrekker of als eigenaar betrokken te zijn bij de Pallas-entiteit.”

Misschien is de komst van Pallas zelfs wel onwaarschijnlijker dan toen: Aan de voorwaarde dat de bouw privaat gefinancierd moet worden kan niet worden voldaan. Terwijl het afgelopen jaar ook duidelijk is geworden dat de kernreactor geen 400 miljoen maar tussen 1,5 en 2 miljard euro zal gaan kosten. Daarbij komt dat het medische isotopen-landschap enorm veranderd is ten opzichte van het moment dat de eerste plannen voor Pallas werden gemaakt.

Lees het rapport '20 Jaar Pallasreactor. Een analyse van veranderende omstandigheden' hier. Het bijbehorende nieuwsbericht vindt u hier.