Medical Radioisotope Production Without A Nuclear Reactor

Uit onderzoek van Laka uit 2010 blijkt dat het mogelijk is om isotopen te produceren met deeltjesversnellers. Dat is goedkoper, decentraal en niet afhankelijk van een klein aantal kernreactoren, waardoor de aanvoer zekerder is. Daarbij komt dat het afval veel minder en korter radioactief is. Ook zijn een aantal inherente problemen van kernreactoren (c.q. kernenergie) niet aanwezig. Zo is er geen proliferatiegevaar omdat er geen hoogverrijkt uranium nodig is en zijn de veiligheidsproblemen veel geringer.
Ook is het noodzakelijk om om te schakelen naar een duurzame energiehuishouding waarin kernenergie geen plaats heeft en zonder reactoren die voor de productie van medische isotopen gebruikt worden is dat eenvoudiger.In het rapport worden ontwikkelingen in de medische wereld beschreven die van invloed zijn voor het gebruik van radioisotopen en wordt nauwkeurig onderzocht wat de alternatieven zijn voor de isotopen die nu in een kernreactor geproduceerd worden.

Dit rapport zorgde voor de eerste scheurtjes in de maatschappelijke consensus dat kernreactoren daarvoor onmisbaar zijn.

Het radioprogramma Argos heeft zaterdag 22 mei 2010 een reportage over de uitkomsten van het rapport. U kunt de uitzending via de website van Argos terugluisteren.

  • Hier is het hele Engelstalige rapport te downloaden (38 blz, 800kb)
  • Een verkorte versie in het Nederlands (12 blz) is hier beschikbaar