Music from the anti-nuclear movement: The Netherlands

Nederland kende vooral eind jaren 70 en begin jaren 80, een massale antikernenergiebeweging. Tijdens demonstraties, manifestaties en andere bijeenkomsten tegen kernenergie werd er vaak gezongen; en er waren veel koren en muziekgroepen (pop/folk/punk) met repertoire over/tegen kernenergie. Slechts een heel beperkt deel daarvan is ooit opgenomen en daarvan weer maar een klein deel uitgebracht op LP, single of cassette.

Heel veel groepen die belangrijk waren in de antikernenergiestrijd, die talloze malen op de podia stonden van manifestaties of meeliepen in demonstraties, hebben nooit hun anti-kernenergie repertoire opgenomen en uitgebracht. Denk alleen al aan het Utrechtse Rapalje, Ontstemt uit Groningen of het Nijmeegse Kladderadatsch (waarvan tenminste nog één nummer uitgebracht is op een Duitse LP over de strijd tegen Kalkar), het Alkmaars Straat Orkest, Tijl Damen uit Zeeland, of ... nouja te veel om op te noemen. De collectie met nooit opgenomen en/of uitgebrachte liedteksten en de collectie liedboekjes geeft enig idee van de grote omvang van dat repertoire.

Heel veel (ook commercieel succesvollere) artiesten hebben in hun carrière ooit wel een nummer over (en vaak tegen) kernenergie uitgebracht. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Dimitri van Toren (‘Denk daar maar eens over na’, 1981) en Ali B (‘Dit gaat fout’, 2006). Deze zijn niet opgenomen in deze collectie, omdat ondersteuning van de antikernenergie-beweging een belangrijke voorwaarde is voor opname in deze lijst. Dat 'ondersteuning van de antikernenergie-beweging' is natuurlijk moeilijk te bepalen, maar een belangrijke factor is onderdeel zijn van die beweging en dus spelen (optreden) op activiteiten tegen kernenergie. Natuurlijk is die grens diffuus en kan door de jaren heen veranderen. Andersom zijn er ook (pop)groepen – en ook bekende namen – die optraden op manifestaties tegen kernenergie, maar nooit antikernenergie-repertoire hebben gehad. Bots en De Dijk zijn daar voorbeelden van, maar ook Herman Finkers die als ‘cabaretier/liedjeszanger uit Hengelo’ in zowel 1982 als 1983 op de manifestatie ‘Geen vrede met kernenergie’ optrad. In 2015 bracht hij een nummer uit over Urenco, Khan en de Pakistaanse bom – ‘Oet Almelo’.

Hieronder een redelijk compleet overzicht van uitgebrachte muziek uit Nederland die de antikernenergiestrijd ondersteunde. Het zijn soms singles, maar vaak LPs met maar een enkel nummer over kernenergie en de rest van de nummers over andere maatschappelijke thema's; zoals oorlog en vrede of kernwapens, vrouwenstrijd, woningnood, kraken en de strijd tegen speculatie, racisme, werkloosheid, en ga zo maar door. Ook zijn er een aantal nummers opgenomen die nooit officieel zijn uitgebracht, maar waar wel een opname van is.

In de loop der tijden zijn er in de collectie ook een aantal LPs/single’s opgenomen die gaan over andere onderwerpen dan kernenergie. Die over kernwapens en/of Woensdrecht zijn onderaan kort weergegeven.
We beginnen met de belangrijkste uitgave, die van Proloog, en gaan daarna chronologisch (van oud naar nieuw) verder. Check ook de collectie uit België voor Nederlandstalige (vlaamstalige) nummers.


voorkant LP-hoes Proloog Kernenergie Nee Bedanktachterkant LP-hoes Proloog Kernenergie Nee Bedankt

Proloog
"Kernenergie Nee Bedankt"
LP, vinyl, 1981

Proloog is zonder twijfel de bekendste muziek/theatergroep uit de Nederlandse strijdcultuur (ook wel 'vormingstheater' genoemd). De Stichting Toneelwerkgroep Proloog werd op 17 september 1964 te Eindhoven opgericht en de facto per 1 september 1983 opgeheven. De doelstelling van Proloog was gericht op de vorming van een nieuw toneelpubliek door middel van het verrichten van vormingswerk, het geven van kunstinleidende lessen, instructie-programma's, voordrachten en lezingen, het brengen van jeugdtoneel en het opvoeren van toneel voor jongeren en volwassenen op plaatsen waar weinig of geen gevormd toneelpubliek aanwezig was of waar geen accommodatie was voor het brengen van toneel door de grote beroepsgezelschappen (wijkgebouwen, gemeenschapshuizen, fabriekshallen en dergelijke).
Deze plaat is een opname van het in juni 1980 gemaakte programma Wij zijn niet af te koelen, dat werd gemaakt in samenwerking met de Eindhovense Stroomgroep Stop Kernenergie en de werkgroep Stop Atoomplannen Kempen. Het programma werd gespeeld op talloze manifestaties en bijeenkomsten die vooraf gingen aan de demonstratie in Mol (25 oktober 1980) en aan de blokkade van Dodewaard ook in oktober 1980 en ook daarna op scholen, jongerencentra, etc.

Luister naar het nummer De Brede Maatschappelijke Diskussie, geschreven en gezongen door Proloog



voorkant LP-hoes Soliedairachterkant LP-hoes Soliedair

SoLiedair
"SoLiedair socialistisch koor Tilburg"
LP, vinyl, 1978

In 1974 werd het Socialistisch Koor Tilburg opgericht, dat al spoedig de naam SoLIEDair kreeg, en door middel van het lied solidariteit wil betuigen met diegene die strijden tegen onrecht en onderdrukking. De optredens moesten tevens een inspiratiebron zijn om de samenleving ‘in socialistische zin’ te veranderen. Op het repertoire stonden liederen over onder andere arbeid, onderwijs, emancipatie, diskriminatie energie en fascisme. In 1986 werd de naam SoLIEDair veranderd in Deining. Dit koor bestaat nog steeds. Op deze LP, hun enige, twee nummers over kernenergie: Kernenergie lied en Kalkar-hymne een lied voor instrumenten en stemmen, maar zonder woorden. Wanneer SoLIEDair het speelde, werd het vooraf gegaan door een gesproken tekst.

Luister naar het nummer Kernenergie lied, geschreven door Peter van der Meel/Rogier Fokke en gezongen door het koor SoLIEDair



Various Artists
"Voor een ieder die zichzelf respecteert"
LP, vinyl, 1978

Het nummer 'Groningerland' was het officiele 'Volkskongreslied 1977' en gaat, net als dat Volkskongres in november 1977 gehouden in Winschoten, over de plannen van de regering om atoomafval op te slaan in zoutkoepels in Groningen (& Drenthe). Refrein: "Wil je het kwijt of wil je het houden / Groningen wordt bedreigd / in z’n toekomst, ook de jouwe / wil je ‘t kwijt of wil je ‘t houden / houden betekent strijd"
Het Volkskongres (er zijn er vier geweest tussen 1972 en 1980) waren bijeenkomsten waar aandacht werd gevraagd voor de achtergestelde sociaaleconomische positie van de provincie Groningen onder het motto: Groningen geen wingewest! Deze LP is uitgebracht ter gelegenheid van 60 jarig bestaan van de Communistische Partij Nederland, dat de drijvende kracht achter de Volkskongressen was.

Luister naar het nummer Groningerland, geschreven door Peter Berman/Ronald Poelman/Luc van de Nat/Anne Keizer en gezongen door Frits Lambrechts



unreleased song

Werktuig, Peter Koene
"Harrisburgballade"
niet uitgebracht, ws. 1979

Live opname van de Harrisburgballade door Peter Koene. Hij schreef de tekst van dit nummer (op de wijs van de Zuiderzeeballade) waarschijnlijk in 1979. In een artikel in Jan Viool ('het periodiek voor volksmuziek', voorloper van New Folk Sounds) in juni 1980 sprak Peter Koene er over. Deze live-opname is hoogstwaarschijnlijk van een optreden tijdens de Karavaan tegen kernenergie, een groep activisten en artiesten die in de zomer van 1982 in een grote circustent bijna een maand lang toeristische locaties bezocht met voorlichting en muziek, theater & poppenspel.

Luister naar het nummer Harrisburgballade, geschreven en gezongen door Peter Koene



voorkant hoesachterkant hoes single Drukwerk

Drukwerk
"Geen atoom"
single, 1979

De Amsterdamse band Drukwerk is in 1978 opgericht en de eerste nummers zijn protestsongs tegen de sluiting van een jeugdhonk in Amsterdam-Noord en kernenergie en liedjes als ondersteuning van vluchtelingen en krakers. De single Je loog tegen mij (een cover van Terug van Troje uit 1977 van de band Door Mekaar) werd in januari 1982 hun grootste hit en betekende hun landelijke doorbraak. En tegelijkertijd ook het einde van de betrokkenheid van de band bij de nieuwe sociale bewegingen.

Luister naar het nummer Geen Atoom, geschreven en gezongen door Drukwerk



unreleased song

Jules de Corte
Kernenergie
nooit uitgebracht, 1979

Jules de Corte (1924-1996) is een zanger, tekstdichter en pianist. In zijn werk worden de grote sociale bewegingen van de 20ste eeuw weerspiegeld. De emancipatie van de arbeidersklasse, van het rooms-katholieke volksdeel en de emancipatie van gehandicapten en van seksuele minderheden. Hij zong over milieu, oorlog en vrede, over kernbewapening en kernenergie, over de toenemende macht van de media, de commercialisering en de verloedering van de cultuur. Een nooit uitgebracht nummer van hem (waarbij hij zich zelf begeleidt op piano) uit 1979, die zich, zoals vaker, afvraagt wat we inleveren voor de welvaart die we najagen: en de dolle welvaart gaf ons zo veel dolle pret / het was zonde die illusie te verstoren.
Hij schetst in dit korte lied (2:23) de situatie dat problemen weliswaar gezien worden, maar dat het protest mondjesmaat blijft. Maar die problemen lagen zo ver van ons bed / en de techniek zou er beslist wel iets op vinden / ergens kwam er af en toe wel iemand in verzet / maar te weinig om je over op te winden. Tot Harrisburg ons met de neus of de feiten drukt en het verzet sterk groeit. Niet perse omdat Jules de Corte een onderdeel van de antikernenergiebeweging was, maar dit nummer positioneert hem wel sterk in dit kamp, maar vooral ook ter wille van de uniciteit, mag dit nummer niet ontbreken in dit overzicht. (met dank aan Hans van Deelen).

Luister naar het nummer Kernenergie geschreven en gezongen door Jules de Corte



Nelleke Burg
"Het lied van de reaktorarbeider"
single, 1980

Vast onderdeel in het legendarische VARA-radioprogramma (1974-1988) In de Rooie Haan was de Stamtafel waarin op cabareteske wijze de Nederlandse politieke ontwikkelingen werden behandeld. De Stamtafel werd altijd afgesloten met een door Henk Westerus (muziek) en Jack Gadella (tekst) geschreven lied. Vaak was dat lied niet meer dan een grappige kijk op politieke beslissingen, maar meer dan vaak wordt de tekst geboren uit oprechte verontwaardiging. Dit nummer, Het lied van de reaktorarbeider, maar ook de B-kant Nicaragua, zijn ontstaan vanuit die verontwaardiging. "Wij hopen dat met name Het lied van de reaktorarbeider, gezongen door Nelleke Burg, een positieve bijdrage mag leveren in de aktie Dodewaard Gaat Dicht".

Luister naar het nummer Het Lied van de reactorarbeider geschreven Henk Westerus/Jack Gadella en gezongen door Nelleke Burg



voorkant hoesachterkant hoes Palace Flophouse

Palace Flophouse
"Dodewaard"
single, 1980

De Achterhoekse (uit Ulft afkomstige) folkrockformatie Palace Flophouse bestond grofweg van 1977 tot 1983. In die tijd werden er twee lp’s opgenomen: Bontebrug en Eigen weg (met het antikernenergienummer Rampenplan). Voor de A-kant van deze single werd op een bestaande vrolijke Achterhoekse boerendanstune een beperkte, maar doeltreffende tekst over de kerncentrale in Dodewaard gezet. Op de achterkant het instrumentale Achterhoekse hymne. Van deze productie, die werd opgenomen in de eigen 4-sporen studio in Silvolde en in eigen beheer werd uitgebracht, werden 1000 exemplaren geperst.

Luister naar het nummer Dodewaard geschreven door Wolf Overkamp en gespeeld door Palace Flophouse



Werktuig
"Werktuig"
LP, vinyl, 1980

'Werktuig' was een kollektief voor politieke muziek uit Eindhoven en wilde muziek als werktuig in de maatschappelijke diskussie gebruiken. Op dit eerste album de nummers 'De wereld vergaat/Leve de echte zon', die eindigt met de legendarische tekst: We hebben poep op de muur van de centrale gesmeerd / vind je dat niet vies?. 'Werktuig' hief zichzelf op in 1985. Na deze LP uit 1980 maakten ze in 1983 nog de single Nu of Nooit met een aantal nummers tegen kernwapens. Uit een interview met Peter Koene met New FolkSounds uit februari 1989: "Met Werktuig speelden we op politieke manifestaties. Doelgroepgericht werken, zoals we dat toen noemden. En dat sloot precies aan op wat ik binnen het vormingswerk al deed: doelgroepgerichtwerken, namelijk met werkende jongeren." Peter Koene was ook onderdeel van Proloog met het programma We zijn niet af te koelen.

Luister naar die lied uit de Kempen 'De wereld vergaat/Leve de echte zon opgetekend door Harrie Franken, bewerkt door Jan Smeets en gespeeld door Werktuig



voorkant hoesachterkant hoes single Voorheen Turf

Voorheen Turf
"Ome Arie ging uit vissen"
single, 1981

Voorheen Turf is een volksmuziek-groep uit Utrecht (1979-1981). De groep brengt in 1979 het album "De turfmachine" uit. Volgens de hoes van deze in 1981 uitgebrachte single werd het refrein van Ome Arie ('We hebben poep op de muur van de centrale gesmeerd..') "gezongen op demonstraties in o.a. Almelo en Dodewaard". De tekst ervan komt uit de strip-klassieker Asterix en de kerncentrale waar het door de bard Assurancetourix wordt gezongen op het afsluitende feest. De tekst is ook gebruikt in het nummer 'De Wereld vergaat/Leve de echte zon' van Werktuig. De singel is opgenomen op 20 december 1980 in de Farmsound Studio te Heelsum.

Luister naar het nummer Ome Arie ging uit vissen geschreven en gespeeld door Voorheen Turf



RK Veulpoepers, Een frisse wind, frontcoverRK Veulpoepers, Een frisse wind, backcover

RK Veulpoepers
"Een frisse wind"
LP, vinyl, 1981

RK Veulpoepers BV was een Nederlandse anarchistische folkband die in 1976 werd opgericht in het Brabantse Hilvarenbeek. Het gezelschap specialiseerde zich in opgewekte folkmuziek met Nederlandstalige, sociaal geëngageerde teksten. De band richtte zich onder meer tegen het Ethisch Reveil van het CDA, de muziekkeuze van Hilversum 3, de Rabobank en de bierfabrikant Stella Artois, Shell en kernenergie/kernwapens. Het waren graag geziene gasten op allerlei demonstratie en manifestaties: politieke feestmuziek. Het kortste optreden ooit van de Veulpoepers was op zaterdagavond 18 oktober 1980 op het actiekamp bij Dodewaard, toen na 2 minuten en 14 seconden het optreden gestopt werd na een bommelding en de grote tent ontruimd werd. O.a om die reden kwamen de Veulpoepers 14 jaar na hun afscheid in 1982, nog een keer bij elkaar om o.a. eind 1996 te spelen op het feest naar aanleiding van de aankondiging dat de centrale ging sluiten. Ook deze keer kwam er een bommelding, maar ging het feest gewoon door.
De tekst van Telegraaf gelul afkomstig van hen tweede LP heeft nog niets aan actualiteit ingeboet: de Telegraaf is nog steeds de spreekbuis van de kernenergie-lobby: Als we allemaal door willen blijven leven / moeten we aan de kernenergie / anders zal het in Holland donker worden / zo vertelt ons een atoomgenie / Het is niet waar / het is allemaal gelogen / het is niet waar / het is… Telegraafgelul.

Luister naar het nummer Telegraafgelul geschreven door Paul Elbers en Zjef Naaikens en gespeeld door R.K. Veulpoepers



voorkant hoesachterkant hoes Cobi Schreijer zingt Malvina Reynolds

Cobi Schreijer
"Cobi Scheijer zingt Malvina Reynolds"
LP, vinyl, 1981

Cobi Schreijer (1922 - 2005) was een Nederlandse zangeres van folkmuziek en later ook maatschappijkritische liederen. In de jaren zestig leidde ze in Haarlem de troubadours- en folkclub De Waag; in 1964 haalde ze de Amerikaanse protestzanger Pete Seeger naar de Waag. Paul Simon zong er in december 1965, op een Sinterklaas-koopavond, voor zeventien mensen. Begin jaren zeventig werd Cobi Schreijer zeer actief in de vrouwenbeweging en begon ze (feministische) strijdliederen te zingen. (discografie). Op dit album het lied Kerncentrale reggae, een Nederlandse bewerking van Power Plant Reggae uit 1977 van Malvina Reynolds.
Malvina Reynolds (1900 - 1978) was een Amerikaans singer/songwriter en politiek activist. Reynolds schreef met name nummers over burger- en vrouwenrechten en het recht op vakbonden en ze sprak zich uit tegen de Vietnamoorlog. Tekst op hoes van Schreijer over Reynolds [pdf].

Luister naar het nummer Kerncentrale reaggae geschreven door Malvina Reynolds, vertaald en gezongen door Cobi Scheijer



voorkant hoes LP De Maatjesvoorkant hoes LP De Maatjes

De Maatjes
"Pak je fiets"
LP, vinyl, 1981

De Maatjes (1977-1986) was een politieke (folk-)groep uit Wageningen. Ze speelden muziek ter ondersteuning van akties, bezettingen, feesten, meetings en op straat. Ze maakten Nederlandstalige akoustische volksmuziek. Van Boerenwals tot woeste Tango, van Calypso tot Levenslied. De Maatjes studeerden aan de Wageningse Landbouwhogeschool (nu Wageningen Universiteit) en waren actief in de Boerengroep en in het Boerentoneel. Tekst bij het nummer 'Sluit de centrales': "Ter ondersteuning van de strijd tegen kernenergie is dit lied gemaakt. Hoe de beweging ook gegroeid is en hoeveel er ook al bereikt is, we zijn nog niet klaar...." In 1983 brachten ze in eigen beheer nog een cassette uit ('De Duivendaal Tapes') met het nummer: Weg met het atoomgeweld.

Luister naar het nummer Sluiten die centrale geschreven en gezongen door De Maatjes



voorkant hoes Eigen Weg - Palace Flophouseachterkant hoes Jakkes - Hartverscheurend

Jakkes
"Hartverscheurend"
LP, vinyl, 1982

De eerste LP van deze al in 1975 opgerichte band uit Enschede, net als de single van Voorheen Turf opgenomen in de Farmsound Studio in Heelsum. Op dit album, naast het nummer 'Dat hoef je niet te nemen' over kernenergie, nummers over kraken, het plakken van affiches, dienstweigeren, en "armoede en andere sociale misstanden". Er werd gespeeld tijdens acties en manifestaties, op bruiloften en partijen, in kroegen en krochten, buurtgebouwen en wijkcentra, maar ook in kleine zalen en bij culturele avonden. In 1985 volgde het tweede en laatste album, het minder uitgesproken politieke Hard gelag. Jakkes trad vaak op bijeenkomsten van de vredesbeweging en maakte ook een lied tegen de atoomproeven in de Pacific, het nooit uitgebrachte cabareteske No nuki nuki. Vanaf oktober 1987 was Jakkes met mede-oprichter Karel Bosman, regelmatig de begeleidingsgroep van Willem Wilmink met optredens voor radio en tv.

Luister naar het nummer Dat hoef je niet te nemen geschreven door Wouter Muller en gezongen door Jakkes



voorkant hoes Eigen Weg - Palace Flophouseachterkant hoes Proloog - de klucht van Pierlala 1982

Proloog
"De klucht van Pierlala"
LP, vinyl, 1982

Voor de LP De klucht van Pierlala. Vier eeuwen muzikaal verzet heeft Proloog een keus gemaakt uit vier eeuwen geëngageerde en politieke liederen van 1566 tot nu. Het album sluit dan ook af met het nummer Negentiennu dat gaat over de reactie van autoriteiten en politie op protest en verzet door kraak- vredes en (vooral) antikenenergiebeweging. Het nummer heeft flarden van nummers uit het programma We zijn niet af te koelen, Proloogs succesvolle programma over kernenergie. Het titelnummer De klucht van Pierlala gaat over de strijd tegen kernwapens.
Proloog wilde met haar werk vooral díe mensen steunen die zich verzetten tegen ondrukking en uitbuiting. Ze deed dat door te verklaren, moed te geven, op te peppen, fleur te brengen. Proloog had producties op het repertoire voor o.a. vakbondsmensen, vrouwen en de antikernenergie- en vredesbeweging.

Luister naar het nummer Negentiennu geschreven en gezongen door Proloog



unreleased song

Peter Koene
Stop de dumping
nooit uitgebracht, 1982

Live opname van Peter Koene, waarschijnlijk gemaakt tijdens de Karavaan tegen kernenergie, zomer 1982. Ook dat jaar dumpte Nederland nog vrolijk radioactief afval in de Atlantische oceaan. Dat jaar zou het op 1 september gebeuren, maar het aangekondigde verzet leek zo sterk te worden dat in een geheime operatie de transporten vervroegd werden. Het verzet was er niet minder om. Het bleek het laatste jaar te zijn geweest dat er door Nederland gedumpt werd.

Luister naar het nummer Stop de dumping, geschreven en gezongen door Peter Koene



voorkant hoes Eigen Weg - Palace Flophouseachterkant hoes Eigen Weg - Palace Flophouse

Palace Flophouse
"Eigen weg"
LP, vinyl, 1983

Tweede LP van deze uit Ulft afkomstige Achterhoekse folkrockgroep. Palace Flophouse bestond grofweg van 1977 tot 1983 en maakte folkmuziek met instrumenten als mandoline, dwarsfluit en viool, maar (natuurlijk) ook drums, bas, keyboards en electrische gitaar. In tegenstelling tot de eerste LP uit 1979, Bonte Brug, die in een Duitse studio werd opgenomen, werd deze LP opgenomen in de eigen studio in Silvolde, wat later de bekende Silvox studio van groepslid Caspar Falke zou worden. Dit album werd uitgebracht op het eigen label Paladijn.
Het nummer Rampenplan is een van de vele bewerkingen van Der Besondere Katastropeneinsatzplan van de eerste LP van Gerd Schinkel uit 1978 (zie Duitsland).

Luister naar het nummer Rampenplan geschreven door Gerd Schinkel, vertaald door Hennie Hegman en gezongen door Palace FlophouseProloog



Fisher’s Friend-Kernafval, digitaal 1983

Fishers Friend
Kernafval
Digitaal, 1983

Van dit nummer hadden we al heel lang een mp3. Het bestaan van dit nummer kwam aan het licht tijdens een programma door Laka bij Radio Beverwijk over kernenergie en de geschiedenis van de protesten tegen het dumpen van radioactief afval in zee. Verder was er lange tijd geen informatie over bekend, noch over de groep (Fishers Friend, ongetwijfeld voor de gelegenheid speciaal gevormd) noch over het redelijk professioneel opgenomen ‘Kernafval’, dat zelfs nergens digitaal beschikbaar was. Het nummer werd opgenomen, dat kan vrijwel niet anders, ergens eerste helft 1983, maar er was helemaal niets over te vinden. Maar toen verscheen het medio 2022 opeens op de website over de Kennemerdelta op de cd (?) Velsen Noord. Het nummer vertelt over de protesten in de regio, nadat eind 1982 een loods in Velsen genoemd werd als mogelijke locatie voor de opslag van laag- en middel radioactief afval, toen dat niet meer in zee gedumpt kon worden.

Luister naar het nummer Kernafval, geschreven en gezongen door de groep Fishers Friend



voorkant hoes Megafoons - stop kruisrakettenachterkant hoes Megafoons - stop kruisraketten

Megafoons
Straling
van 7" single Stop Kruisraketten, 1983

7" single (33 toeren) met een Anti Nuklear side en een Anti Fascist side van de Utrechtse punkband Megafoons. Megafoons was een Utrechtse akoestische punkband van 1978 tot 1984 die in eigen beheer twee singles uitbracht. Ze speelden eenvoudige punkmuziek met twee akoestische gitaren (en later viool) en tweestemmige zang met Nederlandstalige maatschappijkritische teksten. Door de eenvoudige opzet was er weinig voorbereiding nodig voor een concert tijdens politieke activiteiten zoals manifestaties, demonstraties en acties. Op de antinucleaire kant naast Kruisraketten ook het nummer Straling, waarin de band zich duidelijk bekent bij de actieve kernenergie-tegenstanders te behoren.Maar kernenegie in een breder kader energie en macht zet: hoe snel bouw je een atoomsentrale en / hoe snel maakt elk land zijn eigen atoombom // hoe lang valt er olie uit de grond te winnen / hoe lang voor ze er een oorlog om beginnen?

Luister naar het nummer Straling, geschreven en gespeeld door de Megafoons



voorkant hoes EP De Div Open Zeeachterkant hoes EP De Div Open Zee

De Div
"Open zee"
EP, vinyl, 1985

Eind 1979 richten drie bouwkundestudenten uit Delft 'De Div' op. Ze hebben dan al een aantal optredens gegeven met een experimentele groep. De groep is nog zoekende naar het hoekige, tegendraadse geluid, waar ze later bekend om zouden worden. Maar standaard-rock is het zeker niet, de nummers ademen de sfeer van de vroege New Wave. Het meest opvallende kenmerk is de Nederlandse taal met abstracte tekstflarden, waarin indirect een maatschappijvisie wordt neergezet, zoals ook met het nummer 'Splits het atoom'. In 1985 neemt De Div deel aan de 'Steun de mijnwerkers!' benefiettoer door Nederland. In Den Bosch wordt een optreden opgenomen en op cassette uitgebracht.

Luister naar het nummer Splits het atoom, geschreven en gespeeld door De Div



unreleased song

Peter Blanker
Kernafval
nooit uitgebracht, 1986

Een echte carnavals-kraker die kwa sfeer nog het meest - in dit overzicht tenminste - doet denken aan Ome Arie ging uit vissen. Door de verwijzing naar Tsjernobyl waarschijnlijk in het najaar van 1986/voorjaar van 1987 geschreven en opgenomen. Peter Blanker (1939) is een Nederlands dichter en artiest, na een carrière als zeeman, druivenplukker en journalist sinds 1961 actief als zanger en gitarist in Rotterdam en omstreken. Naast optredens met een vernieuwd Peter Blanker Consort, hield hij zich jaren bezig met jeugd- en gevangeniswerk, educatieve katernen in de jeugdbladen "Taptoe" en "Jippo", experimenteel werk als lid van het SMVR-team "Bajes-team" (kunstzinnige vorming met gedetineerden), en het schrijven van liedjes. Hij werd vooral bekend door de hit "Laat m'n zonnebril zitten" uit 1973.

Luister naar het nummer Kernafval, geschreven en gezongen door Peter Blanker



unreleased song

Jos Linnebank
Dodewaard feestlied
Nooit uitgebracht, 1997

Special geschreven voor het feest op 2 november 1996 om te vieren dat de kerncentrale van Dodewaard in maart 1997 definitief gesloten ging worden. De eploitant had tot die sluiting begin oktober besloten wegens gebrek aan toekomst voor kernenergie in Nederland. Jos Linnebank en R.K. de Veulpoepers traden daar op. Jos onder andere met dit lied, een aangepaste versie van het nummer Kernpunt. Dat lied had hij speciaal geschreven om te zingen bij de aankomst van ‘Voettocht door Europa voor een kern-vrije wereld’ bij Dodewaard in maart het jaar daarvoor. Voldoende kennis nu vergaard / Alternatieven reeds aanvaard! / het grote spel is uitgekaart / en het gif nog lang niet opgeklaard. Het nummer is wel opgenomen maar nooit uitgebracht.

Luister naar het nummer Dodewaard Feestlied, geschreven en gezongen door Jos Linnebank



Voor hen zing ik dit lied, Jos LinnebankVoor hen zing ik dit lied, Jos Linnebank cd

Jos Linnebank
"Voor hen zing ik dit lied"
CD, 2008

Jos Linnebank was een graag en veel geziene gast op menig vredes- of antikernenergie-manifestatie, maar ook op heel veel bijeenkomsten uit solidariteit met vluchtelingen en met bevrijdingsbewegingen in Afrika en Latijns-Amerika. Postuum, Jos overleed in juli 2003, verscheen er in 2008 een uitgebreid liedtekstenboek met ook teksten van verschillende liederen over Tsjernobyl, atoomonderzeeërs en kernenergie in het algemeen: Voor hen zing ik dit lied. Bij het boek een CD met een 20-tal liederen die Jos in zijn 15 laatste levensjaren schreef en zong. Op die CD het antikernenergielied ‘Verkoopverhalen’. Op het feest in november 1996 naar aanleiding van de sluiting van de kerncentrale in Dodewaard zong Jos speciaal het voor de gelegenheid geschreven ‘Dodewaard feestlied’. Meer informatie over Jos op de site van het Vredesmuseum.

Luister naar het nummer Verkoopverhalen, geschreven en gezongen door Jos Linnebank




Kernwapens / Woensdrecht.
In de loop der tijden zijn er in de collectie ook een aantal LPs/single’s opgenomen die gaan over andere onderwerpen dan kernenergie. Die over kernwapens en/of Woensdrecht zijn hier kort weergegeven. En er is nóg veel meer uit Nederland (en natuurlijk daarbuiten). Neem voor een volledig overzicht van de gehele muziek collectie contact op met info@laka.org.


    Frits lambrechts
    Volkel Lied
    single, 1962


    Proloog
    Pamflet voor het leven
    LP, 1982


    Cornelis Vreeswijk
    Is er nog plaats in de schuilkelder voor een man met een gitaar?
    single, 1982


    Gilius van Bergeyk, Orkest De Volharding,
    Jules de Corte, Nellie Frijda, Koor Jan en Alleman

    Vredeslied
    single, 1983


    Werktuig
    Nu of Nooit
    single, 1983


    Pan Blasky
    Kernraketten
    single, 1984


    Uit Nood
    Woensdrecht we komen! / Geen kernwapens in ons land
    single, 1984