Kerncentrale Borssele uit bedrijf, voor hoelang?

Een oud holland spreekwoord zegt Ouderdom komt met gebreken. We merken het ook aan onszelf. De kerncentrale Borssele is nu 40 jaar in bedrijf. Nouja,  in bedrijf… Gistermiddag is de kerncentrale weer eens uit bedrijf genomen na schade aan generatorkoelers. Uit inspectie bleek dat daar koelribben zijn afgebroken. EPZ onderzoekt of de koelers gerepareerd kunnen worden. Als dat niet het geval is, worden ze vervangen. Omdat delen van de afgebroken koelribben in de generator zijn terecht gekomen, moet deze worden gedemonteerd, geïnspecteerd en gereinigd. Dit is een arbeidsintensief karwei dat minimaal drie weken duurt.

De generator is geen nucleair onderdeel van de kerncentrale. Deze machine is ondergebracht in een conventioneel gedeelte buiten het reactorgebouw. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van de schade aan de koeler is en hoe lang het precies duurt voordat de kerncentrale weer stroom kan leveren.

Maar dat zal minimaal enkele weken duren. Komt die dan nog wel weer in bedrijf: want zoals bekend hebben we een voorlopige voorziening aangevraagd en de Raad van State beslist op 8 oktober of de vergunning om 20 jaar langer te draaien vernietigd wordt. Als dat zo wordt besloten, zou het zo maar kunnen zijn dat de kerncentrale zijn laatste elektriciteit heeft geleverd. En anders is er op 9 november de bodemprocedure van Laka (en Greenpeace) tegen de vergunning.