In de Amerikaanse senaat is er gisteren en vandaag een hoorzitting over de activiteiten op de grondstoffenmarkt van een aantal grote banken: o.a. Morgan Stanley, JP Morgan Chase en Goldman Sachs. Er is gelijktijdig (gisteren 20 november) ook een onderzoeksrapport van de Senaat over dat onderwerp; een deel gaat over de activiteiten van Goldman op de uraniummarkt. Het rapport ‘Wall Street Bank Involvement with Physical Commodities’ -403 pagina’s- is interessant om te lezen.
Maar waar het Kernenergienieuws om gaat is de link met Nederland. Die is er, zijdelings, maar niet onbelangrijk. En het roept een aantal vragen op. Algemene over de (dubbel)rol van Goldman natuurlijk: “At the same time Goldman acted as a supplier for the utilities, it was also speculating on uranium prices by trading uranium futures and other financial products.” Maar ook vragen over de rol van Urenco (voor eenderde van de Nederlandse Staat).
Goldman heeft in het verleden en misschien nu ook nog wel (het Senaatrapport is niet erg precies hierover, maar gaat over de afgelopen paar jaar, dus niet over een ver verleden) uranium opgeslagen bij de fabriek in Almelo zonder dat ze een contract voor verrijking hadden.
Dat is nieuw, omdat wij althans, altijd begrepen dat uranium in opdracht van een elektriciteitsbedrijf naar Urenco getransporteerd werd om daar verrijkt te worden en dan weer (althans het verrijkte deel) verder getransporteerd te worden. En nu blijkt het Urenco-terrein te dienen als een soort opslag voor uranium van handelaren totdat het verkocht wordt. Lijkt ons niet helemaal de bedoeling.
We vinden het al vreemd dat een groot gedeelte van de aangevoerde hoeveelheid uranium (het verarmde deel) achterblijft en door Nederland opgeslagen dient te worden bij de Covra. Buitenlands afval zouden wij zeggen, ook al heeft Urenco in haar contracten opgenomen dat Urenco van dat deel eigenaar wordt. Terwijl het bedrijf verder altijd ontkent dat het op enig moment eigenaar is van het uranium.
Overigens: het is een kleine wereld: met alle bedrijven waar Goldman uranium opsloeg (in Canada, VS en Frankrijk) is er vorige week net weer een vergunning afgegeven voor transport van uranium van en naar de urenco verrijkingsfabriek in Almelo.