IAEA-missie in Nederland

IAEA-IRRSOp de site van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) staat een persbericht over de missie van de IRRS (de Integrated Regulatory Review Service) die het IAEA in de eerste twee weken van november aan Nederland heeft gebracht. En daar zit ook een toespraak van de minister van EZ, Henk Kamp, bij. Helaas ontbreekt dat alles op de website van het ministerie zelf. Minister Kamp zegt eigenlijk alleen maar dat hij niets over de IAEA-missie gaat zeggen omdat hij er eigenlijk niet meer overgaat: (bijna) alles rond kernenergie gaat immers naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu: “Although I am receiving this report in my capacity as minister responsible for nuclear safety and radiation protection, I’ll soon be handing over those powers to the Minister of Infrastructure and the Environment.” Maar ook op de website van dat ministerie (Infrastructuur en Milieu) staat nog helemaal niets over kernenergie of de nieuw op te richten Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Tot zover transparantie.
Het persbericht van de IAEA is vol lof over Nederland, vooral het initiatief om een structuur op te zetten voor overleg met andere landen waar ook door Duitse bedrijven gebouwde kerncentrales in bedrijf zijn. Dit in verband met de uitfasering van kernenergie in Duitsland en dus ook de afnemende kernenergie-betrokkenheid van Duitse bedrijven en instellingen.

Zelfs de aandachtspuntjes kun je nauwelijks kritiek noemen: er moet voldoende geld naar de ANVS, de veiligheidscultuur moet binnen de gehele organisatie bevordert worden, inspecties zijn belangrijk en moeten ook transparant zijn, etc. etc.

Maar ja, de ISSR missie gaat dan ook uitsluitend over procedures, richtlijnen en wetgeving en erkent dan ook nog de eigen verantwoordelijk van de staat. Of, zoals ze het zelf zeggen: “The IAEA IRRS is designed to strengthen and enhance the effectiveness of the national regulatory infrastructure of States for nuclear, radiation, radioactive waste and transport safety and security of radioactive sources whilst recognizing the ultimate responsibility of each State to ensure safety in the above areas.”

En daar zijn dertig internationale experts twee weken voor in Nederland geweest!