Protest bij Europees kernafval-congres

Stop productie kernafval - sluit de kernreactoren!Vanochtend protesteerden anti-kernenergie demonstranten in Amsterdam bij de ingang van een Europees congres over kernafval. Deelnemers uit de nucleaire industrie bespraken binnen publieksparticipatie en de opslag van kernafval. Volgens de demonstranten is dit een farce: Afgelopen week werd weer duidelijk hoe de nucleaire industrie echt met publieksparticipatie en transparantie omgaat: In een vat met vloeibaar radioactief afval van de kernreactor in het Noord-Hollandse Petten ontstond in oktober 2013 haast een nucleaire kettingreactie maar omwonenden werden nooit op de hoogte gesteld over het gevaar wat men liep[1].
De demonstranten, onder andere van de actiegroep Stop Borssele uit Zeeland, Milieudefensie Amersfoort en LAKA, protesteerden tegen de opwekking van kernenergie. “Pas als de opwekking van kernenergie wordt gestaakt, is het mogelijk om te gaan praten wat te doen met het kernafval”, aldus de demonstranten.

“Omwonenden van nucleaire installaties willen graag worden geïnformeerd als het misgaat. Maar bij corporate nuclear communication gaat het kennelijk vooral  om met veel bombarie te kijken naar publieksparticipatie als men iets van omwonenden wil. Bijvoorbeeld dat ze niet in de weg gaan staan bij het begraven van radioactief afval.”, aldus Daniël Meijers, een demonstrant.

De deelnemers van het congres en de demonstranten gingen met elkaar in gesprek over kernenergie. De demonstranten waren duidelijk: “Stoppen met de productie van kernafval. Dat betekent: stoppen met kernenergie!”. Totdat wordt gestaakt met kernenergie, hebben dit soort conferenties geen zin.

Meer over het congres: https://ec.europa.eu/jrc/en/event/other-event/e-track-open-seminar