Regering wil 200 miljoen van Europa voor Pallas: ‘Geen publiek geld’ dreigt loze belofte te worden.

pallasbuttonOp de door de regering vastgestelde lijst van projecten die geld van het nieuwe Europese investeringsfonds zouden kunnen krijgen staat ook 200 miljoen voor de nieuwe Pallas-reactor in Petten. Dit is ondanks de belofte van de regering dat er geen publiek geld zal gaan naar de nieuwe reactor. Onderzoekers pleiten ervoor om andere productiemethoden voor medische isotopen serieus een kans te geven.
Aan het parlement is door de ene regering na de andere toegezegd dat de nieuwe reactor in Petten volledig privaat gefinancierd gaat worden: “geen publiek geld” en “het is aan de markt”. Vervolgens werd, na afbreken van de aanbesteding in 2010, door Rijk en provincie samen 80 miljoen beschikbaar gesteld om “de kans te vergroten dat de reactor er ook daadwerkelijk komt”, zoals in de goedkeuring van de Europese Commissie voor de staatssteun staat. Recentelijk heeft de regering nog weer 82 miljoen ter beschikking gesteld om de huidige reactor nog 10 jaar in bedrijf te houden tot Pallas in bedrijf moet komen.

Nu staat op de projectenlijst van de Nederlandse regering voor besteding van de Europese miljarden om de economie te stimuleren 200 miljoen voor Pallas. “Dit is opnieuw een aanwijzing dat het niet lukt met private financiering”, aldus Dirk Bannink van het in Amsterdam gevestigde documentatie en onderzoekscentrum over kernenergie, Laka. “En in plaats van daar de conclusie uit te trekken dat het anders moet, blijft er geïnvesteerd worden in een achterhaalde technologie en een achterhaald project.”

Pallas wordt volgens overheid en exploitant voornamelijk gebouwd voor de productie van medische isotopen. Volgens Laka kunnen die ook zonder een reactor geproduceerd worden en is de markt ondertussen zo aan het veranderen dat het (geheime) business plan voor Pallas achterhaald is.

De belangrijkste reden die door de regering genoemd wordt voor de moeilijke financiering van de nieuwe kernreactor is de historisch veel te lage prijs voor medische isotopen. De productie van medische isotopen is eigenlijk een bijproduct van kernreactoren en met veel te lage prijzen zijn de andere productiemethodes in de tweede helft van de vorige eeuw uit de markt verdreven.
Maar die productiemethoden maken ondanks alles een come-back. Canada, nu nog wereldwijd de grootste producent stapt in enkele jaren helemaal over naar een productie zonder reactoren maar met versnellers. Steeds meer landen kiezen voor dergelijke regionale productie.

“De belofte dat er geen publiek geld naar Pallas gaat dreigt, als we niet opletten, een loze belofte te worden”, aldus Henk van der Keur, onderzoeker bij Laka en gespecialiseerd in medische isotopenproductie. “En dan nog is de leveringszekerheid niet gegarandeerd. Investeren in versnellers voor de productie van medische isotopen is de enig juiste weg”.
Laka pleit voor een “level-playing field”: investeer in (onderzoek naar) de productie van medische isotopen anders dan met een reactor. “Deze Europese bijdrage van 200 miljoen is nog lang niet besloten en we zullen ons best doen om het ook niet zover te laten komen.”

Dit bericht werd geplaatst in , , op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - Twitter: @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka - Linkedin: company:stichting-laka - ActivityPub: @lakanieuws@laka.org


Gerelateerde berichten:

 

  • 2 november 2021: Demissionair kabinet wil miljard uit corona herstelfonds voor Pallasreactor

    Nederland overweegt geld dat ze vraagt voor het herstel van de economie na corona en voor een groene en digitale transitie te besteden aan de bouw van de overbodige nieuwe Pallasreactor. Directe Europese financiering van Pallas, waar de hoop op gevestigd was nadat private financiering onmogelijk bleek, lijkt ook onrealistisch. Nederland maakt kans op bijna […]


  • 28 november 2022: Financiering Pallas-reactor uit Vitamine-D-bezuiniging onnavolgbaar

    Eind september berichtten we dat het kabinet van plan is de Pettense Pallas-kernreactor te financieren uit de bezuiniging op vitamine D uit het basispakket. De SP, PvdA en de BBB hadden vragen over deze constructie. Deze vragen zijn vorige week door Minister Kuipers beantwoord. En wat blijkt: de constructie lijkt boterzacht: Vitamine D werd altijd […]


  • 30 maart 2022: VWS wil nu Oekraïne-oorlog als voorwendsel om kernreactor in Petten te betalen

    'Never waste a good crisis' zullen ze wel bij het ministerie van VWS denken: Nu definitief duidelijk is dat de rekening voor de in Petten gewenste Pallas-kernreactor toch niet kan worden doorgeschoven naar het Europese Coronaherstelfonds, is men op zoek naar een andere manier om de miljardeninvestering te verantwoorden. Eerder was een "sluitende businesscase" het […]


  • 26 januari 2022: EC-rapport medische isotopen: Pallasreactor één van de opties

    Het kabinet gaat in het eerste kwartaal beslissen of er heel veel geld naar de nieuwe Pallasreactor gaat. Belangrijke afweging daarbij is natuurlijk de leveringszekerheid van medische isotopen. Over die ‘voorzieningszekerheid’ is een aanvullend onderzoek gepubliceerd. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, stuurde het rapport samen met een reactie, naar de […]


  • 12 maart 2021: Van Ark: Nederlands bouwbedrijf stapte uit Pallas vanwege grote risico

    Minister Van Ark (VVD) van medische zorg stuurde gisteren de in december aangekondigde Kamerbrief over de Pallas-kernreactor. In de brief moest ze erkennen dat Pallas er zelf in december pas achter kwam dat de prijs voor de bestelde kernreactor was verdubbeld. Voor zover daar nog twijfel over was, Pallas kan uitsluitend worden gebouwd wanneer de […]


  • 7 maart 2024: Journalistiek Woo-verzoek PALLAS laat lang op zich wachten

    Noordkop centraal, 7 maart: De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische Zaken en Klimaat weten een informatieverzoek over de financiering van de PALLAS-kernreactor in Petten niet tijdig af te handelen. De onderzoeksredactie van Noordkop Centraal heeft op 3 mei 2023 aan de twee ministeries gevraagd documenten openbaar te maken op grond van de […]


1 reacties op “Regering wil 200 miljoen van Europa voor Pallas: ‘Geen publiek geld’ dreigt loze belofte te worden.

  1. Laka

    Het blijkt dat de EU lidstaten de Commissie gezamenlijk 80 miljard euro vragen voor kernreactoren:

    Beginning of the week we leaked the highly contaminated content of the €315 billion Juncker package for Innovation. We found that 80 billion (but even more since e.g. the Czech Republic did not give a price tag on its Allegro research reactor) worth of nukes are in there (see list attached) - perhaps you find also non-nuclear projects your governments recommended for financing.

    Nuclear:
    UK first goes for 46 billion and later 16 more for reactors at 3 sites: Hinkley Point C, Wylfa and Moorside.
    Czech Republic needs more money for the ALLEGRO GenIV Research reactor, but would not tell how much for now. However, via Poland they want at least 0,19 billion.
    Latvia asks for 355 and later 305 more to revitalize its old research reactor.
    Poland goes for the big thing: Entering nuclear age with 3.000 MW for 12 billion Euro (not enough, but that is in the list for now).
    Romania gives a shocking view onto its understanding of nuclear safety: asking for money to implement severe accident Management. That is standard nowadays to combat the development of severe accident sequences,however, stress tests revealed that Cernavoda is operating without. And is still.

    Next EU Council 18/19 Dec will discuss the projects, or even decide as some say, however the agenda so far only mentions discussing.

    Zie PROJECT_LIST_MEMBER_STATES_FINAL.docx - Task_force_List.pdf (p. 428) en Der Spiegel: EU-Investitionspaket: Atomkonzerne wollen 80 Milliarden Euro abgreifen