Geen personeel beschikbaar: Doel-3 langer dicht

De Belgische kerncentrale Doel-3 (één van de ‘scheurtjesreactoren’) is vlak voor kerst -na drie dagen in bedrijf te zijn geweest- stilgelegd wegens een lekkage aan een lasnaad (in het niet-nucleaire deel wordt er dan bijgezegd, dat moet dan geruststellend zijn –lasnaden zitten overal). Naar verwachting zou de reactor vandaag weer opgestart worden, maar dat wordt uitgesteld tot 6 januari. Er is namelijk een probleem gevonden in een elektrische schakeling. "Om dat te herstellen, moeten we een gespecialiseerde firma inschakelen. En we krijgen die mensen momenteel niet zo makkelijk op de site gezien de eindejaarsfeesten."

Vreemd dat uitstel, als je bedenkt dat er maandenlang gewaarschuwd is voor een black-out wegens te weinig capaciteit en dat Electrabel zegt dat stilliggen vele miljoenen euro's per week kost.

Ook Doel-1 ligt (nog) stil. Herstart van die reactor (na levensduurverlenging van 10 jaar) is verschoven van 26 december naar 31 december.

Tihange-1 heeft vorige week een aantal dagen stilgelegen na een brandje (in het niet-nucleaire gedeelte). De onrust over de herstart van de ‘scheurtjesreactoren’ Doel-3 en Tihange-2 neemt nog steeds toe.