Brand en nieuwe topman Urenco

urenco-logoVorige week woensdag, 3 augustus, was er een brandje in een inductiedroger in het Recycling Center van Urenco Nederland in Almelo. In de inductiedroger stond een vat met filterresidu uit een reinigingsinstallatie. Dergelijke filterresiduen kunnen laag radioactief materiaal bevatten. Volgens de mededeling van Urenco hebben metingen aangetoond dat er geen radioactieve vrijzetting is geweest. Het Recycling Center is het gebouw waar onderdelen worden gereinigd voor onderhoud of afvoer. Van het gereinigde materiaal dat wordt afgevoerd gaat een deel naar de conventionele afvalverwerking. Het deel wat nog radioactiviteit bevat wordt afgevoerd naar de COVRA (Centrale organisatie voor radioactief afval).

Urenco Ltd heeft (eindelijk) een nieuwe topman: het is Peter Hill die, zo meldt Urenco in het persbericht, veel ervaring heeft in zowel de private als in de publieke sector. Hij is o.a. werkzaam geweest bij een aantal grote (uranium)mijnbouwbedrijven, maar was de laatste jaren directeur van bedrijven die o.a. ventilatoren maakten.
Urenco, het uraniumverrijkingsconglomeraat, is eigendom van de Britse en Nederlandse Staat die elk een derde van de aandelen hebben. De rest is in handen van de Duitse bedrijven E.On en RWE.

Hill lost de interim topman Stephen Billingham na een jaar af. Billingham werd directeur toen de beoogde nieuwe directeur plotseling afzegde.
Over een privatisering wordt niet meer gesproken. Ook het wetsvoorstel van minister Kamp om de publieke belangen van het bedrijf te borgen, dat in het voorjaar werd verwacht, is er nog steeds niet.