FANC over eigenaar Tihange: laksheid en onvermogen

stop_tihangeHet afgelopen halfjaar heeft de Belgische toezichthouder FANC in twee brieven felle kritiek geuit op Electrabel, de eigenaar van zeven Belgische kerncentrales. Laksheid, schaamteloosheid, slechte veiligheidscultuur en het onvermogen om snel problemen op te lossen, zijn de bewoordingen waarin de FANC-directeur Jan Bens –ooit directeur van een Electrabel kerncentrale in Doel- in de brieven kritiek heeft op het bedrijf. De brieven gaan vooral over Tihange, zijn van 1 juli en 2 september en het bezit van de Waalse krant La Libre. Ondertussen wordt door Tihange-tegenstanders voor volgend jaar een mensenketting van Aken, via Maastricht en Luik, naar Tihange aangekondigd.

In de brieven beschuldigt FANC, bij monde van directeur Jan Bens, de eigenaar Electrabel van de kerncentrale in Tihange van een "enorme schaamteloosheid" door de lakse houding rond de veiligheid van de centrale. De brandveiligheid is belabberd, en er is te weinig aandacht voor (de gevolgen van) een mogelijke meltdown. FANC verwijt Electrabel een enorme schaamteloosheid, omdat het bedrijf geen aanstalten lijkt te maken om iets aan de wankele brandveiligheid te doen.

In september maakt Bens zich nog steeds kwaad en schrijft een tweede brief. Opnieuw constateert hij dat in Tihange slordig wordt omgesprongen met veiligheidsmaatregelen. Er is weinig genegenheid om actie te ondernemen de brandveiligheid te verbeteren, schrijft hij. Al in augustus 2015 is de toezichthouder wegens de situatie te Tihange naar de rechter gestapt en dat heeft hij in juni 2016 opnieuw gedaan. Er is een "gebrekkige veiligheidscultuur" in Tihange, aldus FANC. Procedures en regels worden niet gevolgd en incidenten worden in strijd met de wet niet gemeld. FANC noemt het een "onvermogen, nu al meer dan een jaar, van Electrabel, om structureel, snel en efficiënt te reageren om het veiligheidsniveau significant te verhogen (..)".

Mensenketting in zomer 2017
In de Aachener Zeitung, een artikel over de drijvende kracht binnen de Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie, achter de internationale anti-Tihange campagne. Daarin ook een eerste aankondiging van en Menschenkette (een ketting van mensen) van Aken, via Maastricht en Luik naar Tihange in de zomer van 2017.