Russische brandstof voor HFR slaagt voor test

RosAtom logoLaag-verrijkt uranium brandstof geproduceerd door JSC Chemical Concentrates Plant (NCCP) in het Russische Novosibirsk heeft met succes de kwalificatie-testen voor gebruik in de Hoge Flux Reactor in Petten afgerond. (Laag-verrijkt is in dit geval toch nog steeds ongeveer 19,75%; voor ‘gewone’ reactoren is het ongeveer 4 á 5 %). NCCP is een dochteronderneming van het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom. Tot nu toe kwam de HFR-brandstof uit de VS.

NCCP en NRG in Petten ondertekenden in november 2014 -tijdens het hoogtepunt over de roep om sancties tegen Rusland- een vierjarig contract voor de levering van brandstof voor de HFR. Het was voor Rosatom een doorbraak: het eerste leveringscontract in de markt voor brandstof voor onderzoeksreactoren van westers design. In maart dit jaar werd er door de ANVS al een vervoersvergunning afgegeven.

Volgens RIA Novosti, het Russische staatspersbureau, zijn de twee partijen nu van plan om hun nucleaire samenwerking verder uit te breiden.
Er is nog een contract waar de Russen voor in de race zijn. Samen met de KAERI (Zuid-Korea, INVAP (Argentinie) en AREVA (Frankrijk) is het Russische Rosatom kanshebber voor de bouw van de nieuwe Pallas reactor. Dit zijn de vier bedrijven die in september 2015 aan de aanbesteding hebben meegedaan.