Vragen over nationaal programma radioactief afval

afval_zienswijze_voorkantBinnen de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende politieke partijen vragen en opmerkingen aan de minister van Infrastructuur en Milieu voorgelegd over het ontwerp nationale programma radioactief afval en verbruikte splijtstoffen. De VVD, CU, CDA, PvdA en SP hebben samen tientallen vragen aan de minister gesteld.

Veel van de vragen gaan over de termijn van 100 jaar voor er een eindberging gerealiseerd is, de kosten daarvan en hoe men dat denkt voor elkaar te krijgen, maar bijvoorbeeld ook waarom de adviezen van de commissie m.e.r. niet gevolgd zijn. Zo werd geadviseerd om voor de eerste drie jaar ‘meetbare resultaten te formuleren‘, het kabinet smeert dat echter uit tot 10 jaar; was er een advies om op korte termijn een soort reservering van mogelijk geschikte locaties voor eindberging te komen, ook dat wordt door het kabinet niet gevolgd

Er is nog steeds geen nieuw beleidsprogramma van de Covra over 2014-2018. Waarom niet en hoe denkt de Covra om te gaan met de actuele tekorten.

En hoe er wordt gekomen tot een definitief Nationaal Programma en welke rol speelt de Kamer daar nog in?

UPDATE 5 april: De vragen van de Commissie zijn ondertussen beantwoord.