Zeeland ‘geschokt’, politiek ‘boos’ over veiligheid Doel/Tihange

tihange-foto LakaBurgemeesters in Zeeland zijn ‘geschokt’ over het nieuws dat de Belgische nucleaire toezichthouder FANC ontevreden is over de veiligheid van de kerncentrales in Doel (en Tihange): “brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur”. De PvdA in de Tweede Kamer heeft ondertussen vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Milieu. De partij vindt dat de minister moet pleiten voor sluiting van de Belgische kerncentrales. Al eerder heeft de minister een motie met een dergelijke strekking naast haar neer gelegd.

Gelok, de burgemeester van gemeente Borsele en portefeuille houder van ‘nucleair’ bij de veiligheidsregio's Zeeland en Midden- en West-Brabant, zegt ‘onaangenaam verrast’ te zijn van het nieuws. Hij had vorige week nog contact gehad met FANC en toen niets vernomen van de problemen. Maar het is niet bepaald de eerste keer dat er iets over de veiligheid van kerncentrale Doel in de media komt. Een half jaar geleden ergerde Gelok zich nog aan de burgemeester van Bergen op Zoom toen die zijn twijfel uitsprak over de veiligheid bij Doel. Zo durft hij nu ook nog vol te houden dat ondanks dat FANC concludeert dat er zo weinig oog voor de veiligheid is dat een kernramp niet denkbeeldig is, de nucleaire veiligheid niet in het geding is…

Ondertussen hebben de PvdA-kamerleden Vos en Fokke vragen gesteld aan de minister van IenM over de situatie in Tihange. Ze willen ook dat Schultz alsnog een oproep doet aan de Belgische autoriteiten om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. Een motie met die strekking is al eerder door de Kamer aangenomen, maar door de minister niet uitgevoerd.

Vorige week had het CDA nog Kamervragen gesteld over de berichten dat beveiligingsplannen van kerncentrale Tihange op internet staan.