Pensioenfondsen beleggen in Doel en Tihange

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, en drie kleinere pensioenfondsen beleggen in de omstreden Belgische kerncentrales Doel en Tihange. Ze doen dat via de eigenaar; het Franse bedrijf Engie. Dat blijkt uit een inventarisatie van actualiteitenprogramma EenVandaag. Komende zondag, 25 juni, is er een grote internationale actie die de sluiting eist van de ‘scheurtjesreactoren’ Doel 3 en Tihange 2.

Volgens Eenvandaag hadden ABP (116 miljoen euro), Pensioenfonds Metaal en Techniek (63 miljoen), het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (34 miljoen) en het pensioenfonds Bouw (14 miljoen), eind 2016 samen voor ongeveer 250 miljoen belegd in aandelen en obligaties van Engie. Ook het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) belegd in Engie, maar wil de hoogte van de beleggingen niet bekend maken.

Volgens de verklaring van het ABP loopt Engie juist voorop in duurzame vormen van energie, zoals windmolens en zonneparken. ABP stelt ook dat kernenergie vooralsnog noodzakelijk is, maar zegt te begrijpen “dat mensen zorgen hebben over de veiligheid ervan”.  “ABP gebruikt zijn rol als aandeelhouder om bij het management van Engie het belang van veiligheid bij kerncentrales te blijven benadrukken”, aldus de verklaring.

Komende zondag wordt er een menselijke keten gevormd over 90 kilometer van het Duitse Aken, via Maastricht en Luik, naar Tihange, om de eis voor sluiting van Tihange 2 en Doel 3 kracht bij te zetten. Meer info over de actie via de Kettingreactie Tihange website.