PZEM: na zomer toekomstscenario elektriciteitscentrales

PZEM, de heropgerichte Zeeuwse elektriciteitsmaatschappij, gaat bekijken wat ze met haar verliesgevende productiebedrijven waaronder kerncentrale Borssele, moet gaan doen. Door verkoop van allerlei takken is er ongeveer 900 miljoen om die verliezen uit te zitten in de hoop dat de elektriciteitsprijzen ooit weer gaan stijgen. Maar volgens verantwoordelijk gedeputeerde Carla Schönknecht kun je daar niet alleen maar op wachten: "Er is een totaal oplossing nodig."

De PZEM gaat nu van de biomassacentrale en de gascentrale in kaart brengen wat de gevolgen zijn als de centrales sluiten, verkocht worden of met verlies blijven doordraaien. Zo’n scenario moet er na de zomer zijn.

Maar volgens gedeputeerde Schönknecht mag de kerncentrale niet verkocht worden en is ook vervroegde sluiting van de centrale niet mogelijk. Voor beide is de situatie wat anders: de kerncentrale mag wel verkocht worden, als die maar in Nederlandse publieke handen blijft, maar zulke gegadigden om een kerncentrale te kopen zijn er niet. Borssele kan best eerder dicht, maar daar hangt een prijskaartje aan. Volgens minister Kamp kost onmiddellijke sluiting door allerlei boetes en het afkopen van langlopende contracten 1 tot 1,3 miljard meer dan sluiting in 2033. Maar sluiting over 6 jaar (in 2023, dus 10 jaar eerder) kost nog maar 400-700 miljoen meer.

Maar dan ben je al een heel eind met die 900 miljoen, die nu langzaam opbranden om de verliezen van (voornamelijk) de kerncentrale aan te vullen. In de hoop dat ergens rond 2021 de energieprijzen gaan stijgen.