100% RE niet langer ‘langetermijnvisie, maar tastbare realiteit’

Een wereldwijd energiesysteem volledig gebaseerd op hernieuwbare energie is niet langer een langetermijnvisie, maar een tastbare realiteit. Toch gebruiken critici van hernieuwbare energie en fossiele brandstoffen, evenals kernenergie lobbyisten, vaak zonne- en windfluctuaties als hun belangrijkste argument om vast te houden aan het oude systeem. Een nieuw baanbrekend onderzoek door de Lappeenranta University of Technology (LUT) en de Energy Watch Group (EWG) weerlegt dit argument voor eens en voor altijd.

We schrijven niet veel over alternatieven voor kernenergie. Dat kunnen anderen veel beter. Maar dan is het soms wel handig om te wijzen op interessante artikelen. Dit is er weer een, eigenlijk is het onderzoek al een jaar oud, maar nu is er opeens aandacht voor.

De belangrijkste conclusie van dit onderzoek:
"The study proves that a 100% renewable electricity is more cost effective than the existing system, which is largely based on fossil fuels and nuclear energy. Total levelised cost of electricity (LCOE) on a global average for 100% renewable electricity will decline to 52 €/MWh by 2050 (including curtailment, storage and some grid costs), compared to 70 €/MWh in 2015."