Belgische reactoren langer buiten bedrijf; kans op stroomtekort blijft

De Belgische kernreactor Doel 2 zal zeer waarschijnlijk dit jaar niet meer opgestart worden. Een dag eerder werd al bekend dat Doel 1 minimaal tot eind januari buiten bedrijf zal blijven, dat is veel langer dan gepland. Bij Doel 1 werd eind april een lek vastgesteld. Bij de controle bleek dat de leiding in Doel 2 ook aangetast was. Het uitlopen van de herstelwerkzaamheden is slecht nieuws want ook andere reactoren zijn buiten bedrijf en daarmee is de mogelijkheid van stroomtekorten in januari groter geworden. Afgelopen weekend is Tihange 1 opgestart en de herstart van Doel 4 is gepland voor 15 december. Doel 3 is ‘gewoon’ in bedrijf.

De kernreactoren Doel 1 en 2 vormen samen een dubbelcentrale: de twee kernreactoren zijn bijna tweelingbroertjes: van dezelfde generatie en op een paar maanden na even oud. Als één van de tweelingen een technisch defect heeft, is het dus best mogelijk dat hetzelfde technische defect ook bij de andere opduikt.

Op 23 april van dit jaar ontstond een lek in één van de koelsystemen van kernreactor Doel 1. Geen groot lek, en op het kleinste koelcircuit, maar wel op een bijzonder vervelende plaats: in het nucleaire gedeelte vlakbij de reactor. Het lek zat in een buis die rechtstreeks uit de kernreactor komt, waar een enorme hitte en zware radioactiviteit heerst. De reactor werd onmiddellijk stilgelegd door Engie Electrabel. Het herstellen is geen simpele klus: het lek zit op een plaats die gewoon te gevaarlijk is voor de mens. De radioactieve straling is er gewoon te hoog. Niemand kan er dus bij. Gespecialiseerde robots moesten de lekkende leiding verwijderen en een nieuwe plaatsen. Dat neemt veel tijd in beslag, veel langer dan voorzien.

Oorspronkelijk zouden de kernreactoren heropgestart worden in oktober. Dat werd later uitgesteld naar december. Maar ook die timing zal niet gehaald worden, volgens het VRT Nieuws. Want nucleaire waakhond FANC stelt één belangrijke voorwaarde voor een heropstart: geen van beide reactoren mag opnieuw opstarten zolang niet duidelijk is hoe het lek in Doel 1 precies is ontstaan. Zelfs al zijn ze dus helemaal hersteld en klaar voor gebruik.

Probleem is dat het onderzoek naar de oorzaak van het lek is na 7 maanden nog altijd niet afgerond. Niemand weet op dit moment precies hoe het lek is ontstaan. Daarom kunnen de kernreactoren dus niet opgestart worden.

In de nacht van zondag op maandag werd kernreactor Tihange 1 opgestart. Tot dan leverde slechts één kerncentrale stroom, namelijk Doel 3. Doel 4 volgt volgens de huidige planning op 15 december.

De oogst van slecht beleid
Eind maart hebben de Belgische regeringspartijen een akkoord bereikt over de energiestrategie waarin de sluiting van alle kerncentrales uiterlijk in 2025 is afgesproken. Enige scepsis over dit bereikte resultaat is niet onlogisch aangezien de ontsnappingsclausule ‘tenzij er een elektriciteitstekort dreigt’ de afgelopen 10 jaar meermalen is gebruikt om de uitfasering van kernenergie op te schuiven en waardoor investeren in nieuw vermogen niet gestimuleerd wordt.