Kamerleden verdeeld over mogelijke steun aan kerncentrale Borssele

Afgelopen vrijdag, 14 september, was er een Tweede Kamerdelegatie op bezoek bij de kerncentrale in Borssele. De Kamerleden dachten onder ander na over (financiële) steun aan de verliesgevende kerncentrale, maar na afloop waren de verwachtingen daarover verdeeld. De  kerncentrale was nog niet in bedrijf, hoewel dat wel aangekondigd was, maar het opstarten werd steeds uitgesteld. Zondagmiddag is de kerncentrale eindelijk weer in bedrijf genomen.

De Kamerleden die vrijdag in Zeeland waren en daar ook de kerncentrale Borssele bezochten waren na afloop verdeeld over de mogelijkheid van steun aan Zeeland –gemeentes en provincie zijn voor 70% eigenaar- om de verliezen van de kerncentrale op te vangen. Volgens GroenLinkser Tom van der Lee bij Omroep Zeeland is er maar een kleine kans dat de Kamer steun verleend, hoewel "de deur op een kier staat".

Volgens de regionale krant PZC is er Kamerbreed “het besef dat het Rijk Zeeland moet helpen met een oplossing voor de kerncentrale”. Waarschijnlijk wordt de mogelijkheid om de kerncentrale als een zelfstandige BV of stichting buiten PZEM of afstand te zetten, gecreëerd, want die is er nu wettelijk nog niet. “We gaan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat er op aanspreken”, aldus SGP-Kamerlid Stoffer.

Eerder vorige week had waren er vragen gesteld over de kosten van stilliggen kerncentrale, het ontmantelingsfonds, etc. door Tom van der Lee van GroenLinks.

Afgelopen zondag, 16 september, om 13 uur is de kerncentrale weer opgestart na sinds 4 augustus stil te hebben gelegen. Het moment van herstart van de kerncentrale was sinds vrijdag 12 keer uitgesteld.