PZEM verbrast spaarpot Borssele aan bonussen

Het PZC berichtte vorige week dat PZEM hoge bonussen uitkeert aan haar personeel. PZEM, mede-eigenaar van kerncentrale Borssele, lijdt verlies op haar kerncentrale en betaalt de bonussen kennelijk uit de opbrengst van de verkoop van Enduris en Delta. De opbrengst van de verkoop van die nutsbedrijven was bedoeld om de toekomstige verliezen en de ontmanteling van kerncentrale Borssele mee te betalen. Directeur Frank Verhagen kreeg in 2017 zo al een retention fee van een half jaarsalaris. De Zeeuwse politiek, eigenaar van PZEM, reageert ontzet maar “gaat niet over het beloningsbeleid”. Onbekend is of door het riante beloningsbeleid van PZEM niet de nucleaire veiligheid en de ontmanteling van kerncentrale Borssele in het geding komen.

Maart vorig jaar is energiebedrijf Delta gesplitst in netwerkbeheerder Enduris, energieleverancier Delta en energieproducent PZEM. Enduris werd vervolgens voor €450 miljoen verkocht aan Stedin en Delta retail voor €488 miljoen aan een Zweedse investeerder. De opbrengst van de verkoop van de twee bedrijfsonderdelen ging naar PZEM.

Sinds een aantal jaar lijden PZEM, en haar voorganger Delta, verlies aan Borssele. Alleen bleek uit onderzoek in 2016 dat sluiting van de kerncentrale nog duurder zou uitpakken dan met verlies doordraaien tot 2034 - het jaar dat de centrale definitief dicht moet. Om het verlies te dragen had PZEM, eigenaar van de kerncentrale, wel een stevige spaarpot nodig. Henk Kamp, de vorige minister van Economische Zaken, schreef twee jaar geleden aan de Kamer dat de verkoop van twee gezonde bedrijfsonderdelen bedoeld was om “de nucleaire veiligheid ook op de lange termijn te borgen”. Zo werd de nucleaire spaarpot van PZEM dus gevuld met de miljoenen van de verkoop van Enduris en Delta.

Alhoewel S&P de komende jaren nog verlies voorziet, keert PZEM toch riante bonussen uit, als bedankje voor personeel dat in de roerige tijden bij PZEM is gebleven. Carla Schönknecht, gedeputeerde, zegt tegen Omroep Zeeland: "Ik vind het hele hoge bedragen. Het bedrijf zit in zwaar weer, dat weten we allemaal. Dan denk ik dat dit soort uitkeringen niet gepast zijn." Het kan niet op: Volgens het PZC krijgt een PZEM'er, Dennis de Rijke, directeur van het wholesalebedrijf, wiens functie door een reorganisatie 1 januari ook nog vervalt, na zijn  aanblijfbonus ook een vertrekpremie mee.

In mei bleek dat PZEM niet had voldaan aan de afspraak  om haast 70 kiloton aan CO₂-besparing uit te voeren. Wrang is het dat het bedrijf kennelijk wel met de opbrengst van de verkoop van Nutsbedrijven bereid is haar eigen personeel te fêteren.