COVRA houdt kernafval onderzoek geheim voor NGO’s

Gisteren kondigde Laka aan een rechtszaak te hebben aangespannen tegen COVRA omdat de kernafvalbeheerder geen informatie over de onderzoeksplannen voor de eindberging van kernafval geeft. Behalve bij  COVRA heeft Laka deze informatie natuurlijk ook elders gevraagd. Onlangs ontving Laka van het RIVM, een partner van COVRA, wèl (wat) documenten over de onderzoeksplannen van de COVRA. En wat blijkt; sinds mei 2018  is COVRA in het geheim inderdaad bezig met het voorbereiden van een nieuw kernafval-onderzoeksprogramma. Alleen: Maatschappelijke- en milieuorganisaties zijn niet betrokken. Terwijl er op milieu- en maatschappelijk gebied grote openstaande vragen over de omgang met kernafval zijn.

Naar aanleiding van Laka's bericht over de rechtszaak tegen COVRA, gisteren, vroegen een aantal donateurs wat Laka eigenlijk van COVRA wil weten. Begin 2018 is OPERA, het vijfjarig onderzoeksprogramma van de COVRA afgerond. In dat programma is gekeken of naast in zout, kernafval misschien in kleilagen zou kunnen worden opgeslagen. Omdat Nederland het aanleggen van een ondergrondse kernafvalberging pas in de 22e eeuw plant, zou ná het aflopen van OPERA er een nieuw onderzoeksprogramma komen.

Laka vindt dat vóór de vraag of 'zout' of 'klei' het beste 'gastgesteente' voor kernafval is, heel andere vragen moeten worden beantwoord. Bijvoorbeeld of Nederland, vanwege het kernafval, eigenlijk wel door kan gaan met kernenergie. Daarom wil Laka weten wat COVRA met het nieuwe programma precies wil onderzoeken.

Uit het nu door het RIVM vrijgegeven stuk blijkt echter dat milieu- en maatschappelijke organisaties überhaupt niet betrokken zullen worden bij het opzetten van het onderzoeksprogramma:

Spelletje: Zoek de milieuorganisatie in COVRA's plan!

Daarmee is de kans dat COVRA met het nieuwe kernafval-onderzoeksprogramma überhaupt een maatschappelijk relevante vraag zal tackelen, nihil.

Als het aan COVRA ligt, gaan ze vooral honderd jaar door met technisch geschmier op de achtergrond. Samen met de partners van de nucleaire sector. De maatschappij is ze daarbij worst. En de mensen onder wiens achtertuin het Nederlandse kernafval uiteindelijk komt, kennelijk helemaal.

U kunt nog steeds een donatie doen  voor Laka's rechtszaak tegen COVRA.