Herstart Tihange 2

De herstart van Tihange reactor nr 2 is voor de derde keer met een dag uitgesteld, omdat er nog tests en controles plaatsvinden. De planning is nu dat de reactor dinsdag om 23:00 uur weer wordt aangezet, zegt exploitant Engie Electrabel. In een persbericht zegt ‘Nucleaire Stop Kernenergie’ dat opstarten onverantwoordelijk is, omdat het reactorvat waarin ruim 3500 ‘scheurtjes’ zitten niet hersteld of vervangen is. Verder zeggen ze dat de nucleaire autoriteit FANC enkel de technische voorwaarden voor herstart kan controleren, maar dat toestemming voor herstart door de minister gegeven moet worden. En dat deze regering -in afwachting van een nog te formeren nieuwe regering- dat niet kan doen zonder een discussie in het parlement.

De herstart van Tihange 2, vorig jaar augustus stilgelegd toen bij onderhoud bleek dat het beton in het bunkergebouw waarin noodsystemen zoals pompen en dieselgeneratoren staan, er slecht aan toe was, is al vaker uitgesteld. Op 11 juni gaf de Belgische nucleaire autoriteit FANC toestemming voor herstart, maar nog voor het zover was, was er al een probleem: een deel van de elektrische voeding van het sproeisysteem van het reactorgebouw (belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting) was niet correct geïnstalleerd. Ook de laatste dagen werd de herstart meerdere keren uitgesteld omdat er nog tests niet waren afgerond.

De Belgische groep ‘Nucleaire Stop Kernenergie’ vindt opstarten om verschillende technische en politieke redenen onverantwoord.
De eerste zijn van technische aard:
1. Het reactorvat werd niet hersteld noch vervangen. Dat is trouwens onmogelijk. In dit hogedrukvat zitten 3.500 fouten, geconcentreerd in één van de 7 ringen die het vat vormen. Elke noodstop, wat gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar gebeurt, is een erg zware belasting voor het reactorvat, waardoor het reactorvat kan breken.
2. Het reactorgebouw werd lange tijd niet grondig gecontroleerd op luchtdichtheid. Er werd een controle uitgevoerd aan 1,5 bar in plaats van de vereiste 4 bar. Toch moet dit containmentgebouw voorkomen dat radioactief materiaal onze omgeving binnendringt.

De volgende redenen zijn democratisch:
1. Het is niet aan het FANC om de opstart toe te staan, maar aan de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Het FANC moet een technische mening geven wegens zijn controlefunctie. De Minister draagt de politieke verantwoordelijkheid voor deze ernstige beslissing.
2. Een regering in lopende zaken kan deze beslissing , die een spelwisselaar is voor onze veiligheid en stroomvoorziening, niet nemen. Zolang een nieuwe minister niet benoemd werd, moet er een discussie en een besluit in het Parlement zijn. De verkozen vertegenwoordigers van de bevolking zullen dan in staat zijn om het land op dit te gevaarlijke pad te begeven of de beslissen dit te weigeren of uit te stellen.