Joop Boer 1945-2019

Tot onze grote droefenis hoorden we afgelopen weekend van het overlijden van Joop Boer. We kennen Joop al heel lang als een lieve en een enorm kundig man. En gedreven milieu-activist; vanaf de jaren zeventig betrokken bij de strijd tegen kernenergie. Maar niet alleen dat: iemand die de macht van de olie- en kolenlobby doorzag en daar ook over publiceerde; die als geen ander besefte dat wat we eten, drinken en aan hebben te maken moet hebben met hoe we de wereld willen vormgeven; die het consumentisme en het kapitalisme verfoeide en er zo veel mogelijk verre van bleef. Maar die eigenlijk, liever dan al die theoretische politieke strijd, praktisch bezig wilde zijn: die al zonnepanelen op daken legde toen verder niemand daar nog wat in zag. Maar het liefst wilde hij biologisch boeren. Lees ook dit mooie portret van Joop uit 2006 in het NRC.

Joop ging er niet zomaar vanuit dat iets waar was, hij rekende het zelf ook na. Dacht er over na en trok z'n eigen conclusies. We komen nog wekelijks stukken in het archief tegen waaraan we eenvoudig kunnen zien dat Joop ze heeft gelezen: onderstrepingen, uitroeptekens, vraagtekens, berekeningen en aan- en opmerkingen in de kantlijn. Maar niet alleen daarom blijft hij in onze gedachten. We missen hem nu al.

Morgen, woensdag 30 oktober is zijn uitvaart in Rozendaal bij Arnhem. Hier nog een aantal foto's afkomstig van de rouwkaart.