Kabinet en industrie: geen kerncentrales want te duur en geen draagvlak

Kabinet en industrie zijn het eens: er zijn geen plannen voor de bouw van kerncentrales in Nederland: ze zijn te duur. Minister Wiebes bevestigde vorige week opnieuw  dat er geen plannen zijn voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Een paar dagen later zegt Martijn Hagens, directeur van Vattenfall op BNR dat ze hun geld liever inzetten op de uitbouw van windenergie, niet op kernenergie: “er is geen draagvlak voor die discussie en daarnaast is het te duur.” Wiebes probeerde nog een bresje te slaan voor kernenergie, maar zijn argumenten waren niet sterk.

In antwoord op Kamervragen van William Moorlag (PvdA) over kernenergie schrijft minister van EZK Wiebes: “Nee, er zijn mij geen particuliere ondernemingen bekend die concrete plannen hebben om in Nederland een kerncentrale te bouwen.

In een interview met BNR zegt Martijn Hagens, directeur van Vattenfall Nederland hetzelfde: kernenergie is simpelweg te duur en er is geen draagvlak. "[O]p dit moment zetten we ons geld in op het uitbouwen van windenergie. Er zijn geen plannen om naast Borssele een tweede reactor in gebruik te nemen, er is geen draagvlak voor die discussie en daarnaast is het te duur.”
En Hagens weet waar hij het over heeft. Vattenfall is eigenaar van alle Zweedse kerncentrales en een aantal in Duitsland. Maar Vattenfall investeert nu vooral in wind op zee.

Wiebes antwoordde op vragen van Moorlag naar aanleiding van het rapport Zu teuer und gefährlich van het Duitse onderzoeksbureau DIW waaruit blijkt dat alle kerncentrales wereldwijd verlies opleveren.

Wiebes onderschrijft die conclusie niet en noemt daar een aantal redenen voor: “Recente ontwikkelingen waaronder standaardisatie worden in het artikel niet in beschouwing genomen.” Maar er is nog niet veel praktijkervaring met standaardisering. En de ervaring die er is, is niet positief: Zie de EPR: de eerste in het Finse Olkiluoto, de tweede het Franse Flamanville en de derde het Britse Hinkley Point; Ze worden maar niet goedkoper; o.a. door een andere bodemgesteldheid op de verschillende locaties. De bron die Wiebes bij zijn stelling geeft (een rapport van vorig jaar van het MIT), laat niet zien dat ervaring met standaardisatie de kosten om laag brengt, maar noemt de mogelijkheid van standaardisatie bij de aanbevelingen om te proberen kosten te drukken; wel iets anders. Het  MIT stelt ook:

Despite this promise, the prospects for the expansion of nuclear energy remain decidedly dim in many parts of the world. The fundamental problem is cost. Other generation technologies have become cheaper in recent decades, while new nuclear plants have only become costlier.

Een andere reden waarom Wiebes nog vraagtekens heeft bij de conclusie van DIW zijn de “relatief ongunstige economische inschattingen, zoals een relatief korte levensduur van 40 jaar.
Maar de praktijk leert dat een levensduur van veertig jaar niet onrealistisch kort is. De afgelopen decennia zijn er in totaal 181 kerncentrales stilgelegd. De gemiddelde leeftijd van die 181 reactoren bij het buiten bedrijf stellen was 25,8 jaar (zie figuur 15 in WNISR2019). Dan is veertig jaar zeker niet ongunstig.

Wiebes (56), die naar eigen zeggen in 1984, twee jaar voor Tsjernobyl, voorstander van kernenergie werd op de TU Delft, besluit met: “Als we toekomstige generaties zo min mogelijk willen belasten met de gevolgen van klimaatverandering, zullen we voor de energiemix alle ons ter beschikking staande energiebronnen in beschouwing moeten nemen.

Dat is een serieuze misvatting. We moeten niet alle middelen inzetten; voor een tijdige energietransitie moeten we de goedkoopste en snelste technologie inzetten. En dat is, los van wat je vindt van toekomstige generaties opzadelen met radioactief afval, niet kernenergie.

Correctie: een eerdere versie van dit artikel vermeldde dat Vattenfall voor 30% eigenaar van kerncentrale Borssele is. Dat moet RWE zijn.

Dit bericht werd geplaatst in Broeikasgas & CO₂-uitstoot, Kosten/budget, Nieuwe kerncentrales, Regering en getagged met op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka


Gerelateerde berichten:

 

  • 11 oktober 2022: Vijf miljard naar energiebesparing en -opslag effectiever dan kernenergie

    Nu 5 miljard investeren in energiebesparing en de ontwikkeling van opslagtechnieken is uit CO₂-oogpunt efficiënter dan het bouwen van 2 nieuwe kerncentrales. De 5 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd om kernenergie te stimuleren, kan veel effectiever worden ingezet in directe verduurzaming. Dit geldt zowel voor het behalen van de klimaatdoelen, het helpen van […]


  • 4 juli 2022: De lange en onzekere weg naar nieuwe kerncentrales

    En daar was die dan, vrijdagavond, de langverwachte brief van minister Jetten van Klimaat en Energie, over hoe het nu verder gaat met die nieuwe kerncentrales in Nederland, waar die gaan komen en wat er met die 5 miljard euro tot 2029 gaat gebeuren. Het lijkt een brief met vooral een oproep om ‘realistisch te […]


  • 12 april 2022: Notitie Turkenburg: Nederlandse energietransitie is Hercules-opgave

    Wim Turkenburg, hoogleraar en voormalig directeur van het Copernicus Instituut, heeft in reactie op het Coalitieakkoord een notitie gepubliceerd waarin hij in kaart brengt wat er allemaal nodig is om in 2050 tot een klimaatneutraal energie- en elektriciteitssysteem te komen. Volgens Turkenburg is de energietransitie een Hercules-opgave, en lijkt het alsof slechts weinigen dat beseffen. […]


  • 20 april 2020: Studie EZ toont aan: Kernenergie is voor Nederland onrealistisch

    "Als je alleen een hamer hebt, ziet alles eruit als een spijker." Dat is kort samengevat de uitkomst van een onderzoek naar de impact van kernenergie op het energiesysteem, wanneer ervoor gekozen zou worden de energievoorziening in 2050 deels in te vullen met kernenergie. De rechtse tweede kamer-fracties hadden Wiebes vorig jaar opgedragen dit onderzoek […]


  • 30 september 2019: Focus energietransitie op kosten en snelheid is einde van optie kernenergie

    Afgelopen week werd het World Nuclear Industry Status Report 2019 gepubliceerd. Op ongeveer hetzelfde moment kwam de mededeling over verdere kostenstijging en vertragingen van de kerncentrales Hinkley Point en Flamanville. Het is een verder bewijs van de centrale stelling in het Status Report: kernenergie is te duur en kost te veel tijd. Want bij de […]


  • 3 september 2019: Pieter Boot: hoofdstuk nieuwe kerncentrales in Nederland sluiten

    Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakt voor de Nederlandse overheid strategische beleidsanalyses over het milieu en heeft voor het ministerie van EZK recent het Klimaatakkoord doorgerekend. Pieter Boot is hoofd klimaat en energie bij het PBL. Boot maakt in die hoedanigheid op Energiepodium, gisteren, korte metten met dagdromen over nieuwe kerncentrales: "de werkelijkheid is […]