Kamervragen over steun Pallas vs Lighthouse

GroenLinks heeft een aantal vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken en Klimaat over Pallas en het Lighthouse project en de productie van medische isotopen. Pallas is de geplande reactor die de huidige stokoude HFR in Petten moet vervangen. Lighthouse is een productiemethode zonder kernreactor, ontwikkeld door ASML: schoner en ook eerder beschikbaar. Beide projecten zouden in de toekomt medische isotopen moeten gaan produceren, maar zijn niet complementair: het zijn elkaars concurrenten. Terwijl de staat Pallas financieel flink ondersteunt, krijgt Lighthouse niets behalve de titel Nationaal Icoon.

GroenLinks wil in haar vragen aan minister Wiebes graag weten hoe het zit met andere reactoren in Europa die ook medische isotopen gaan produceren. Het kabinet stelt vaak dat een nieuwe reactor niet perse in Nederland hoeft te komen, maar dat Pallas wel het meest vergevorderde project is in Europa. Dat is een vreemde constatering als de Jules Horowitz reactor in Frankrijk en de FRM-II in Duitsland (samen capaciteit voor 100% Europese markt) veel eerder gaan produceren.

De eerste plannen voor Pallas dateren uit 2003 en de reactor had in bedrijf moeten zijn gekomen in 2015. (lees een uitgebreide geschiedenis van Pallas hier). GroenLinks vraagt nu aan de minister of er nog steeds gezocht wordt naar private investeringen en of de inbedrijfname van de reactor voorzien is in 2025.

De laatste 10 jaar zijn alternatieve productie methoden voor de veruit belangrijkste isotoop (die in pakweg 80 % van de medische handelingen met radioactieve isotopen gebruikt wordt) Technetium-99 snel in ontwikkeling. Productie methoden die veel schoner zijn (veel minder radioactief afval) en goedkoper zijn en in veel gevallen ook veel sneller te realiseren dan Pallas. Een paar dagen geleden startte nog weer een nieuw bedrijf in de VS die met een lineaire versneller dat Molybdeen-99 (dat vervalt in Technetium-99) gaat maken en binnen enkele jaren verwacht 25% van de VS-markt te kunnen bedienen. Eén van de vele initiatieven.

Als de minister de vragen beantwoordt lees je dat hier natuurlijk.