Kerncentrales dicht door klimaatverandering

In heel Europa worden temperatuurrecords gebroken. Dat heeft gevolgen voor de temperatuur van het oppervlaktewater met als gevolg dat kerncentrales gesloten moeten worden omdat ze het warme koelwater niet langer mogen lozen. In Frankrijk, dat nu elektriciteit uit het Verenigd Koninkrijk moet importeren, zijn acht kerncentrales op lager vermogen of afgeschakeld. Dit ondanks de voorzorgsmaatregelen van de elektriciteitsmaatschappij naar aanleiding van de problemen vorig jaar.

De thermische vervuiling van kerncentrales door het lozen van warm koelwater is een steeds groter probleem. In Frankrijk, zo meldde vanmorgen Reuters, worden er steeds meer kerncentrales stilgelegd omdat door het lozen van het koelwater de rivieren te warm worden. In Noord-Duitsland is de kerncentrale van Grohnde uitgeschakeld omdat het water van de rivier de Weser te warm is.
Dat is niet anders dan het afgelopen jaar en zal de komende jaren, door het verder opwarmen van oppervlaktewater, alleen maar vaker en voor langere periodes gebeuren.
Update 26 juli: Intussen liggen in Frankrijk 20 kerncentrales stil en draaien er 12 op minder vermogen! Niet allemaal door het warme weer, een aantal ook door gepland onderhoud.