Urenco en mogelijke levering uranium aan Saoedi-Arabië

GroenLinks wil weten of er gepraat is over eventuele levering van verrijkt uranium door Urenco aan Saoedi-Arabië. Naar aanleiding van Laka’s bericht hierover hebben twee GroenLinks Kamerleden vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse zaken. Ook vragen ze de minister om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om de levering van verrijkt uranium door Urenco aan Saoedi-Arabië te voorkomen. In de Duitse Bondsdag zijn 3 april vergelijkbare vragen gesteld.

De Kamervragen van Van der Lee en Van Ojik (GroenLinks) komen na de ophef die in de VS is over berichten dat minister Perry nucleaire technologie aan Saoedi-Arabië heeft verkocht en de intentie van dat land om kernwapens te ontwikkelen. GroenLinks vraagt of er “onder het Verdrag van Almelo” al gepraat wordt over de mogelijke levering van verrijkt uranium door Urenco aan Saoedi-Arabië. Ook wil GL weten of de minister bereid is om te “verkennen wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat Urenco verrijkt uranium aan Saoedi-Arabië zal leveren, en de Kamer hierover in te lichten.

Tot nu toe zijn alle besprekingen onder het Verdrag van Almelo (in de Gemengde Commissie) geheim en contracten die Urenco afsluit, worden hooguit door het bedrijf zelf achteraf gemeld, maar vaak ook niet en blijven dan geheim. De Gemengde Commissie, waarin voor Nederland de minister van Buitenlandse Zaken, doet er nooit mededelingen over en vindt dat alles wat ze bespreken geheim is.

In de Duitse Bondsdag heeft de fractie van Die Linke hierover ook vragen gesteld.

Goede Vrijdag: demonstratie Urenco Gronau
Samen met de al oudere berichten over de toestemming van de Gemengde Commissie aan Urenco om verrijkt uranium te leveren aan Amerikaanse kerncentrales voor de productie van tritium voor het kernwapenprogramma, reden genoeg om deel te nemen aan de Paasmars bij Urenco in Gronau op Goede Vrijdag, 19 april, om 1 uur vanaf het station.