Urenco USA controleert geen broodtrommels

In de VS verbiedt de nucleaire toezichthouder NRC een werknemer van Urenco een jaar lang zich bezig te houden met nucleaire activiteiten. De bewuste werknemer van Urenco USA had namelijk geprobeerd een collega in problemen te brengen door een ‘classified component’ in zijn lunchtrommeltje te verstoppen. Aangezien uitgaande broodtrommels kennelijk niet werden gecontroleerd, ontdekte die thuis pas dat er iets raars in zijn trommeltje zat.

Urenco is naar aanleiding van deze affaire door de Amerikaanse toezichthouder gewaarschuwd voor het bij controles in gebreke blijven, maar krijgt geen boete want: “because the company identified the issue and took extensive corrective actions, the [NRC] did not propose a civil penalty for the violation.” Urenco USA kwam pas in actie nadat het geheime onderdeel terug was gebracht naar het nucleaire complex in Eunice, Louisiana. Dat de beveiliging bij Urenco bepaald niet waterdicht is bleek ook al in een jaar geleden toen een werknemer van Urenco Gronau wapenonderdelen de fabriek in smokkelde.
Ruim twee jaar geleden kreeg een werknemer van Urenco US ook al een zware schrobbering van de toezichthouder. In dienst van de Urenco Louisiana Energy Services (LES) uraniumverrijkingsfabriek in Eunice NM, had de werknemer zich volgens de Nuclear Regulatory Commission (NRC) schuldig gemaakt aan “a deliberate violation of NRC requirements”. Pikant is dat hij bij Urenco US de functie had van Director of Security and Regulatory Affairs for Enrichment Technology.