Youm-e-Takbeer: Pakistaans feest met hulp van Urenco

Het is vandaag 28 mei, in Pakistan heet deze dag Youm-e-Takbeer (Day of Greatness). Op 28 mei worden Chagai I en Chagai II herdacht. Chagai-I is de codenaam van vijf gelijktijdige ondergrondse kernproeven op 28 mei 1998. Chagai-I was de eerste Pakistaanse kernproef. Het moment van de kernproef was een directe reactie op India's tweede kernproeven, op 11 en 13 mei 1998. Met deze kernproef werd Pakistan het zevende land die publiekelijk kernwapens testte. Chagai-II volgde op 30 mei 1998. Youm-e-Takbeer wordt al langer gevierd op 28 mei, maar sinds begin deze eeuw is er elk jaar meer belangstelling voor de feit dat Pakistan bij de selecte club landen hoort dat kernwapens bezit en dat dankzij de Nederlandse avonturen van een Pakistaanse wetenschapper.

De belangrijkste krant van het land The Nation, pakt vandaag weer groot uit over “the unforgettable role of nuclear scientist Dr Abdul Qadeer Khan in building Pakistan’s nuclear programme and its success in the form of country’s nuclear weapons tests in 1998.

Khan, natuurlijk, kreeg de kennis en de blauwdrukken tijdens zijn bezoek aan West-Europa en in het bijzonder Nederland waar hij in Almelo bij Urenco alle ruimte kreeg om de informatie die hij nodig had te verzamelen.

Veel zaken daaromtrent blijven, ook na 45 jaar, nog steeds onduidelijk. Met de recente uitspraak van de rechter dat alle documenten van de Gemengde Commissie, de toezichtscommissie van Urenco, zonder uitzondering geheim blijven, lijkt daar voorlopig ook geen einde aan te komen. En verhindert daar mee het beschrijven en duiden van de recente geschiedenis en waarheidsvinding.

Laka heeft uitgebreid gepubliceerd over Khan, lees bijv. de geschiedenis ervan op de Kernenergie in Nederland website, of het rapport A.Q.Khan, Urenco and the proliferation of nuclear weapons technology, aanwezig in het uitgebreide dossier in de Laka-bieb.