COVRA naar rechter om ANVS-inspectie over financiering eindberging geheim te houden

Vorige week berichtten we dat de kernafvalbeheerder COVRA bezwaar had tegen openbaarmaking van informatie over een inspectie van de toezichthouder ANVS bij COVRA en over het signaal van de ANVS dat het bestaande kader voor financiering van de eindberging van kernafval herzien moet worden. De ANVS had tot openbaarmaking besloten na een verzoek hierom van Laka. Maandag kregen we bericht dat de COVRA een kort geding heeft aangespannen om openbaarmaking alsnog tegen te houden.
Update: het kort geding dient op woensdag 9 september, om 14:45 uur, bij de rechtbank Breda.


Als u het werk van Laka belangrijk vind, kunt u donateur worden.
Alleen met uw steun kunnen wij ons werk blijven doen.


Het is opmerkelijk dat de COVRA meent openbaarmaking met een rechtszaak tegen te kunnen houden; Informatie over (de financiering van) kernafval is milieu-informatie en hiervoor gelden ruimere openbaarmakingsregels dan voor 'normale' informatie. De COVRA wil onder andere dat een nota over de financiering van de eindberging van kernafval, van 1 februari van de ANVS aan staatssecretaris Van Veldhoven, geheim blijft:

Daarnaast is het opmerkelijk dat de COVRA wil dat informatie over de financiering van eindberging geheim blijft. Het lijkt er op dat de ANVS heeft geconstateerd dat veroorzakers van kernafval, zoals kerncentrale Borssele, niet alle kosten voor eindberging betalen. COVRA, voor 100% een staatsbedrijf, wil dit onder de pet houden?

Al eerder werd duidelijk dat de COVRA niet heel veel op heeft met het daglicht: April vorig jaar vroeg Laka de kernafvalbeheerder om informatie over kernafvalonderzoek. COVRA weigerde dit, 'we moesten maar langskomen'.

Laka heeft ondertussen bij de rechtbank Zeeland-West Brabant aangegeven als belanghebbende deel te willen nemen aan het kort geding. Er is nog geen zittingsdatum bekend.

UPDATE: Zitting woensdag 9 september, 14:45, Rechtbank Breda, Stationsplein 10. Wil je de rechtszaak bijwonen? Meld je i.v.m corona dan vooraf aan als bezoeker bij de Rechtbank Zeeland West-Brabant, via e-mail: bezoekers.zwb@rechtspraak.nl.