Kerncentrale Borssele beperkt splijtstofwissel ivm Corona

Van 20 mei tot 19 juni stond dit jaar de jaarlijks splijtstofwissel van kerncentrale Borssele gepland. Stond, want: Corona en de splijtstofwissel gaat altijd gepaard met een paar honderd extra externe medewerkers op het terrein. Gisteren stuurde EPZ daarom een elektronisch beschikbaarheidsbericht met de mededeling dat de splijtstofwisselperiode dit jaar is beperkt. Een medewerker van EPZ tweette daarover, maar verwijderde zijn tweets kort daarop. Het blijkt dat de kerncentrale pas op 29 mei uit bedrijf gaat, negen dagen later dan eerder gepland. De splijtstof zal in die periode vast nog wel gewisseld worden. De vraag is welk geplande onderhoud EPZ dit jaar niet uitvoert.

Elk jaar moet een kwart van de kernsplijtstof van kerncentrale Borssele worden vervangen, in totaal 30 hoogradioactieve brandstofstaven van 26,5 meter lang en samen 15 ton zwaar. De kerncentrale gaat hiervoor in het voorjaar een maand uit bedrijf. Behalve dat dan splijtstof wordt vervangen, wordt de jaarlijkse splijtstofwisselperiode ook aangegrepen om onderhoud te plegen wat niet kan plaatshebben wanneer de kernreactor in bedrijf is. Tijdens de splijtstofwisselperiode komen er vaak honderden extra mensen op het terrein van EPZ, waaronder veel gespecialiseerde aannemers uit het buitenland.

Tijdens de Corona-crisis zijn samenscholingen en vergunningsplichtige evenementen verboden, dus was de vraag al snel hoe EPZ hiermee om zou gaan. Gisteren kwam het antwoord per tweet van een medewerker van EPZ: De splijtstofwissel zou dit jaar niet 30 maar 21 dagen duren. Dat kondigde EPZ gisteren dan ook aan op een REMIT-platform waar beschikbaarheid van energiecentrales wordt gemeld. Niet gemeld werd welke werkzaamheden EPZ dit jaar achterwege laat om de splijtstofwissel in te kunnen korten. De medewerker van EPZ tweette nog wel aan de PZC, de regionale krant, 'dat het wat tijd kostte om de alles te regelen'.

Frappant was dat een paar uur later al zijn tweetjes over het beperken van de splijtstofwisselperiode waren verwijderd.

Het verplichte REMIT-bericht is nog wel beschikbaar. De splijtstofwisselperiode van 2020 is voor het eerst aangekondigd op 19 september 2018, en zou toen 24 dagen duren. Op 8 januari van dit jaar werd de planning geüpdate, en zou de de SWP zes dagen langer duren. Tot het bericht van gisteren, wat de periode beperkte tot 21 dagen:

In de Amerikaanse kerncentrale Limerick zijn op dit moment 5 werknemers met COVID-19 besmet, en moesten 44 werknemers in quarantaine tijdens de splijtstofwissel. Het is nog geen mei, en het verdere verloop van de Corona-pandemie en -maatregelen is nog ongewis, dus als EPZ verder geheimzinnig blijft doen, zullen we het REMIT-platform maar in de gaten houden.