Het CDA is 180 graden gedraaid: nu is gas opeens wel groen en hoort het in de taxonomie. Ook de VVD hoor je daar niet meer over. Blijkbaar is dat de deal om ook kernenergie in de taxonomie te houden. Het is duidelijk dat het die partijen niet om klimaat gaat maar om kernenergie. Gas zit in de eerste plaats al in de taxonomie omdat de Franse president Macron steun zocht bij Oost-Europese landen voor zijn lobby om kernenergie in de taxonomie te krijgen. Dat zou niet gelukt zijn, als hij zich ook niet voor gas zou in gezet hebben. Resultaat tot nu: de taxonomie – die duidelijk moet maken welke activiteiten duurzaam mogen heten en daarmee in aanmerking komen voor goedkope private financiering – is van weinig waarde. Financiële instellingen bevestigen dat.
Esther de Lange, delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement en vicevoorzitter van de European People’s Party, de grootste fractie in het EP, zegt nu dat gas in de taxonomie de juiste keuze is. In een persbericht van de EEP begint ze met: “To reduce Europe's CO₂ emissions, we also need gas.” En sluit af met: "The taxonomy rules are very important to direct private money and investments in the right direction for the Green Deal. By clearly defining the list of energy included, we offer much-needed clarity to investors".
Ook VVD, bij monde van Europarlementarier Jan Huitema, vindt nu dat gas in de taxonomie moet, zo liet hij op NPO1 weten.
Begin december steunden zowel VVD als CDA in het Nederlandse parlement nog een motie tegen gas in de taxonomie. Een draai van 180 graden. Waarom? De deal met kernenergie moet gered. Het gaat dan ook niet om het klimaat, maar om kernenergie.
Waarom staat kernenergie überhaupt in de taxonomie?
Frankrijk wil graag kernenergie in de taxonomie, maar had weinig kans om dat voor elkaar te krijgen. In oktober sloot het een akkoord met een aantal Midden- en Oost-Europese landen over kernenergie. Vanaf dat moment maakt Macron de koppeling tussen kernenergie en gas in de taxonomie: want de Oost-Europese landen willen hun steenkoolcentrales voornamelijk vervangen door gas en - zo hoopt Macron - een paar in Frankrijk gekochte kerncentrales.
Geen gas en kernenergie in de taxonomie!
Ondertussen is de deadline waarop de EC écht gaat beslissen weer uitgesteld van 12 naar 21 januari. Het heeft nog steeds veel zin om je uit te spreken tegen de greenwashing van kernenergie en gas door bijvoorbeeld de Engelstalige petitie ‘Stop the Greenwashing of nuclear and gas’ te ondertekenen, of deze Duitse petitie ‘Kein geld für Atom und Gas!’
Eindberging kernafval in 2050?
En nog iets over de voorwaarde die nu in het taxonomie-voorstel staat over het hebben van een eindberging voor radioactief afval in 2050. Dat brengt heel veel landen in problemen. Naast Nederland vooral de Oost-Europese landen, die juist Macron geholpen hebben kernenergie in de taxonomie te krijgen. Alleen Finland zou dat kunnen gaan halen en misschien Frankrijk en Zweden; Verenigd Koninkrijk en Duitsland is erg onwaarschijnlijk. De rest kan het wel schudden, want nu beginnen en dan binnen 28 jaar een eindberging? Zweden is al 39 jaar bezig, Duitsland is na 43 jaar weer helemaal opnieuw begonnen, Zwitserland en VS (weliswaar niet in de EU) zijn ook al vele tientallen jaren bezig. VK is ongeveer weer net zo ver als 35 jaar geleden. Spanje heeft, net als Nederland, gekozen voor een tijdelijk opslag bovengronds voor ongeveer 60 jaar, etc. Lees hoe de situatie in 2000 was in een aantal Europese landen. De lobby van de nucleaire industrie om de datum voor een eindberging in 2050 uit de voorwaarden voor kernenergie in de taxonomie is dan ook op volle toeren

Geplande start van exploitatie van geologische eindberging van kernafval in de verschillende lidstaten (bron)