Kabinet worstelt met Pallas – Canadees alternatief dient zich aan

En weer lukt het het Kabinet niet om een besluit te nemen over de Pallas-kernreactor. Nadat de gewraakte kernreactor in Petten al niet in in het regeerakkoord belandde, en ook het eerste kwartaal een beslissing uitbleef, wordt het nu ook erg kort dag voor een beslissing in het huidige kwartaal. En dan heeft de Kamer er nog niet naar gekeken. Tegelijkertijd meldde deze week een Canadese kerncentrale-exploitant dat ze voor het eerst medisch Lutetium heeft kunnen produceren, terwijl dat nu juist de laatste strohalm was waar Pallas geld mee hoopte te verdienen.

Op de besluitenlijst van de Ministerraad van afgelopen vrijdag staat dat de ‘Besluitvorming over de Pallas-reactor wordt aangehouden tot de volgende vergadering van de RWIZO. Deze ‘Raad Werk, Inkomen, Zorg en Onderwijs’ is een onderraad van de Ministerraad. Ministers bereiden  in een onderraad ingewikkelde of technische zaken voor. Pas  na het RWIZO komt Pallas weer  op de agenda van de ministerraad. De volgende vergadering van de RWIZO is op 12 juli, een half uur. Daarna is er vrijdag 15 juli weer een Ministerraad. Het vreemde is wel dat het ministerie van Financiën niet aanwezig  is in het RWIZO terwijl, als het Kabinet Pallas wil overnemen, Financiën wel 2 miljard aan belastinggeld moet reserveren, waarvan dus maar de vraag is of dat ooit weer terugkomt.

Omdat het zomerreces van de Kamer op vrijdag 8 juli begint is de besluitvorming bij een eventueel go-ahead dus over de zomer heen getild. Het kabinet kan het niet maken om na de schrobber van de Rekenkamer opnieuw zomaar geld aan Pallas te geven, zonder daar de Kamer om akkoord te vragen.

Terwijl de mensen achter Pallas zelf op de informatiebijeenkomst op 7 juni nog heel optimistisch waren dat ze ‘binnen twee weken de Kernenergiewet-vergunning voor zouden  aanvragen’, is daar nog niets van vernomen. En is de vraag of ze dat gaan doen vóór er een beslissing is. Kan natuurlijk, maar zo'n aanvraag bij de ANVS kost wel 810.000 euro.

En de vooruitzichten voor Pallas worden er allemaal niet betere op. Enkele dagen geleden maakte het Canadese bedrijf Bruce Power, exploitant van enkele kerncentrales, bekend dat ze in haar kerncentrale het kortlevende isotoop Luteteium-177 heeft geproduceerd. Tsja, gewoon in een kerncentrale. Dat is ook weer niet wat we willen, maar tekent wel de innovatie in de productie van medische isotopen. En is opnieuw slecht nieuws voor Pallas die volhoudt dat een nieuwe reactor in Petten daarvoor onontbeerlijk is. Daar geloofden we toch al niet in, want ook SHINE e.a. gaan bijv. Lu-177 produceren.

Lees ook Laka's recente brochure '20 Jaar Pallas. een analyse van veranderende omstandigheden'.