Begin 2019 ‘vierden’ we het feit dat er een halve eeuw (50 jaar dus!) plannen zijn voor Borssele 2. Ziet eruit dat we ook het 60-jarig jubileum wel halen, zonder dat er een spade de grond is gegaan. Alleen enorm veel tijd, geld en energie verspilt door steeds opnieuw die onzin-discussie, terwijl we die tijd, geld en energie zo goed hadden kunnen gebruiken voor een goed energie- en klimaatbeleid met nadruk op besparing, efficiëntie en energie-rechtvaardigheid. Ondertussen hebben we die tijd en dat geld niet meer, en moeten alle zeilen bijgezet worden om de klimaatcatastrophe te voorkomen. En snel! Zoals al vele malen eerder gezegd: als je dan inzet op de duurste en traagste optie heb je je prioriteiten niet op orde! Help mee deze plannen te voorkomen.
“De grootste belofte van kernenergie ('onbeperkte en goedkope energie') is deze: namelijk dat we gewoon door kunnen gaan met energie gebruiken als we nu doen. Business as usual. Dat we geen aanpassingen hoeven te doen in ons consumptiepatroon, dat we gewoon drie keer per jaar (op vakantie) kunnen blijven vliegen naar Thailand, de Malediven of Mexico; dat we al onze apparaten gewoon op de stand-by kunnen laten staan,… Kortom, dat alle problemen vanzelf (en door anderen) opgelost worden.”
Dit schreven we in september 2008, toen het Zeeuwse Delta een vergunning voor nieuwe kerncentrales ging aanvragen. En verwachtte dat de investering per centrale € 3 tot 5 miljard zou zijn. Dat bleek toen al te veel en de plannen gingen daarom, wederom, niet door.
Ondertussen ruim 70 jaar kerntechnologie, een technologie die in het centrum van de politieke, militaire en economische machtsstructuren ontwikkeld werd, en altijd door de ‘powers that be’ is gesteund, en het nog steeds niet redt zonder enorme staatssteun en subsidies in allerlei vormen. En die nu voorbij wordt gestreefd door technologieën van onder op: die tegen wil en dank gegroeid zijn, ‘alternatief’ waren, geitewollensokken, weggelachen werden (en worden) door de heersende elites.
En zo gaat het eigenlijk nog steeds: gisteren werd onder andere een motie aangenomen voor een verdubbeling van het budget voor kernenergie in 2023. En die € 50 miljoen (was 24 miljoen) komt uit het budget voor klimaatbeleid. Dus middelen worden verschoven van bijvoorbeeld zon of wind, wat op korte termijn aan CO₂-reductie doet (maanden), naar kernenergie dat dat misschien na 2035 zal doen?
Lekker dan.
Wil je ook helpen deze onzinnige plannen tegen te houden, neem dan contact met ons op of (bijvoorbeeld) met WISE of het Zeeuwse Stroom naar de toekomst!
Ook financiële steun om actief te kunnen blijven tegen deze plannen is zeer welkom!
Lees ook:
- Kerncentrales krijgen steeds meer problemen met gevolgen klimaatverandering, 18 oktober 2022;
- Marktconsultatie: kernenergie alleen met veel subsidie mogelijk, 8 juli 2021;
- “Zolang we maar niet echt iets tegen klimaatverandering hoeven te doen”, 24 september 2020