Rapport RUG: Kernenergie is vooral erg kostbaar

"Bij een hoog percentage wind en zon is kernenergie het goedkoopst". Dat is de boodschap uit een vanmorgen verschenen rapport. Nou ja, eigenlijk is de conclusie dat de lage prijs waarvoor zon en wind zouden zorgen slecht zou zijn voor investeerders. En omdat kernenergie erg kostbaar is en erg veel overheidssteun vergt, betekent dat financiële stabiliteit voor investeerders, áls eenmaal aan de (vele) randvoorwaarden is voldaan. En dán kunnen de investeerders dus binnenlopen. Als investeerder. En of de belastingbetaler graag even kan tekenen bij het kruisje.
Bij de berekening worden ook wel erg optimistische cijfers aangehouden over de prijs van kerncentrales en hoe duur de sloop van kerncentrales is - die zijn nu in alle gevallen al veel hoger dan geraamd.

Jee, het lijkt wel de jaren '50: kernenergie boomed. Limburg doet een onderzoek naar kernenergie in de provincie, Noord-Brabant betaalt onderzoek naar de thorium-reactor, Zeeland wil over zes jaar maar liefst twee nieuw kernreactoren in bedrijf hebben - ze bestaan nog niet, maar een kniesoor die daar op let, de maritieme sector gaat samen met defensie kijken naar op kernenergie aangedreven schepen. En dan blijkt vanmorgen ook nog eens uit een Gronings policy paper dat kernenergie het goedkoopst is. Nouja!

Nouja, het goedkoopst.... Je kan er als industrie het meest mee verdienen. Het rapport onderzoekt “the profitability of an investment in a nuclear power plant in comparison to the profitability of investments of similar sizes (in terms of production) in renewable technologies.” Wat je voor die atoomstroom moet betalen, al dan niet via belastingen en staatsgaranties, wordt niet vermeldt. Het is dan ook vooral een rapport voor de industrie, net als de 5 miljard die het kabinet ter beschikking stelt voor twee nieuwe kerncentrales naar de industrie gaat. Ten koste van ècht klimaatbeleid: isoleren, isoleren, isoleren.

"Zo is de stroomprijs nu al veel lager als er veel wind/zon is. Dat effect wordt in toekomst alleen maar groter als er nog meer zonnepanelen en windmolens zijn, redeneren de onderzoekers. Ten koste van verdienmodel van de investeerders" vat de NOS het rapport samen. Maar omdat kernenergie veel overheidssteun nodig heeft, betekent dat financiële stabiliteit voor investeerders. Daar kun je dan dus meer aan verdienen. Als investeerder.

Zo goedkoop is kernenergie
De Amerikaanse overheid betaalt 6 miljard dollar om oude afgeschreven kerncentrales die nog steeds te duur zijn tien jaar langer in bedrijf te houden. Betaalt aan de eigenaren dan hé, zodat burgers de te dure stroom kunnen blijven kopen.
Of Nederland: € 5 miljard om de komst van twee kerncentrales mogelijk te maken: dat betekent, voortraject financieren, afdekken risico’s, etc. Lekker voor investeerders.
Of: Borssele die wel langer open wil blijven, maar dan moet er wel geld bij.  Graag zonder risico voor de aandeelhouders.
En aan de andere kant: Denemarken ontvangt € 400 miljoen van RWE voor de bouw van een windpark op zee.

Terug naar het onderzoek. Het rekent met bouwkosten van een nieuwe kerncentrale, die (zo nemen ze aan) in zeven jaar gebouwd kan worden als de vergunning is afgegeven) voor € 4,2 miljoen per geïnstalleerde megawatt. Dat is wensdenken: het is bijna de helft van wat nu de kosten zijn voor kerncentrales (niet gebouwd in China en Rusland) volgens de NEA/OECD zijn (geen lid van van de antikernenergiebeweging). Verder gaat men uit van een bedrijfsduur van maar liefst 60 jaar en de ontmantelingskosten van slechts 15% van de initiële kosten.

The price of electricity from the long-standing sources: fossil fuels and nuclear power

The price of electricity from the long-standing sources: fossil fuels and nuclear power

Kunnen we verwachten dat kernenergie goedkoper wordt? Dan moeten we even kijken naar de lessons-learnt van kernenergie. Wordt het steeds goedkoper? Nee. In tegendeel. Zoals deze grafiek aantoont van Our World in Data worden in kernenergie de lessen slecht geleerd: het wordt steeds duurder, in tegenstelling tot vrijwel alle andere elektriciteitsbronnen.

En verder wordt het argument weer eens uit de kast getrokken dat de kosten van het elektriciteitsnet uit de belastingen wordt betaald. Ja, dat is al zo sinds het eerste elektriciteitsnet in 1886 en is nog nooit als een probleem ervaren. Maar nu wel om te blijven volhouden dat wind op zee gesubsidieerd wordt. Toen er in de jaren ‘80 plannen waren voor een kernenergie-eiland, werd er ook van uitgegaan dat de kosten voor de aanleg van het net door de staat gedragen werden. Niemand die dat vreemd vond. De netkosten is echt een gezocht argument om wind op zee te bashen.

De auteurs van het rapport schrijven nog wel dat voor de uiteindelijke beslissing om in kernenergie te investeren ook “equally” relevante aspecten zoals “safety, security and environmental issues, and the societal acceptance” meegenomen moeten worden.

Dit bericht werd geplaatst in Kosten/budget, Nieuwe kerncentrales, Universiteiten, Verenigde Staten en getagged met op door .
Heb je een opmerking of zie je een feitlijke onjuistheid? Laat het ons weten!

Over Stichting Laka

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie - Ketelhuisplein 43, Amsterdam - tel: 020-6168294 - mail: info@laka.org - @LakaNieuws - FB: facebook.com/stg.laka


Gerelateerde berichten:

 

 • 11 oktober 2022: Vijf miljard naar energiebesparing en -opslag effectiever dan kernenergie

  Nu 5 miljard investeren in energiebesparing en de ontwikkeling van opslagtechnieken is uit CO₂-oogpunt efficiënter dan het bouwen van 2 nieuwe kerncentrales. De 5 miljard euro die het kabinet heeft gereserveerd om kernenergie te stimuleren, kan veel effectiever worden ingezet in directe verduurzaming. Dit geldt zowel voor het behalen van de klimaatdoelen, het helpen van […]


 • 4 juli 2022: De lange en onzekere weg naar nieuwe kerncentrales

  En daar was die dan, vrijdagavond, de langverwachte brief van minister Jetten van Klimaat en Energie, over hoe het nu verder gaat met die nieuwe kerncentrales in Nederland, waar die gaan komen en wat er met die 5 miljard euro tot 2029 gaat gebeuren. Het lijkt een brief met vooral een oproep om ‘realistisch te […]


 • 22 september 2021: Stijgende uraniumprijs bedreigt bestaande kerncentrales

  De prijs van uranium stijgt de laatste maanden sterk. Door sommigen wordt dat opgevat als een teken dat kernenergie aan een opleving bezig zou zijn. De prijsverhoging wordt echter vooral veroorzaakt door uraniumspeculatie van één bedrijf: het Canadese Sprott. Het algemene idee dat, omdat de brandstofkosten marginaal zijn, de uraniumprijs onbelangrijk zou zijn voor de […]


 • 8 juli 2021: Marktconsultatie: kernenergie alleen met veel subsidie mogelijk

  Gisteren publiceerde de regering de Marktconsultatie kernenerige. Conclusie: marktpartijen hebben interesse om een kerncentrale in Nederland te bouwen. Maar dan wel onder heel veel voorwaarden, subsidie dus, anders beginnen ze er niet aan. Het rapport bevestigt dat kernenergie te duur is en alleen met allerlei financieringsconstructies realiseerbaar is. De reactie van staatssecretaris Yeşilgöz dat “we […]


 • 24 september 2020: “Zolang we maar niet echt iets tegen klimaatverandering hoeven te doen”

  Elk jaar, als de bladeren van de bomen beginnen te vallen, komt de VVD met een voorstel voor nieuwe kerncentrales. Want ja, september, dat zijn de algemene beschouwingen, die gaan over beleid maken. En langjarig beleid maken, daar hebben sommige partijen een broertje dood aan. Die roeptoeteren liever wat; strenger asielbeleid, strengere straffen in sommige […]


 • 14 oktober 2019: Kabinet en industrie: geen kerncentrales want te duur en geen draagvlak

  Kabinet en industrie zijn het eens: er zijn geen plannen voor de bouw van kerncentrales in Nederland: ze zijn te duur. Minister Wiebes bevestigde vorige week opnieuw  dat er geen plannen zijn voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Een paar dagen later zegt Martijn Hagens, directeur van Vattenfall op BNR dat ze hun geld […]