Exploitant kerncentrale Borssele ontkent Russische oorlogskas te spekken

EPZ, de exploitant van kerncentrale Borssele, ontkent in de PZC van 11 januari de Russische oorlogskas te spekken. Aanleiding voor het bericht in het PZC was een bericht van Laka, vorige week, over het in Vlissingen verwachtte Russische uraniumschip de Mikhail Dudin, afgelopen weekend. In reactie op vragen van PZC bevestigt EPZ dat kerncentrale Borssele op dit moment op in Rusland opgewerkt verrijkt uranium draait, maar "het mag duidelijk zijn dat EPZ gezien de ontwikkelingen in Rusland [nu] een andere afweging maakt". Wat die afweging precies is, laat EPZ in het midden. De volgende partij met opgewerkt verrijkt uranium wordt in 2025 geleverd, en het contract voor uranium uit Rusland loopt in ieder geval tot 2028.

Eerst nog even over de Milhail Dudin, nadat het schip weer uit Vlissingen was vertrokken, hebben we hier navraag over gedaan bij de ANVS. Die gaf aan dat het schip deze keer niet was aangemeld, dwz dat er, deze keer, geen radioactieve lading was.

Het is jammer dat de journalist van PZC niet ook even met Laka heeft gebeld, want in het artikel in PZC zijn nog een paar dingen niet helemaal scherp. Zo stelt EPZ "namelijk geen zaken met Rusland meer te doen". EPZ heeft, volgens onze informatie, ook nooit direct zaken met Rusland gedaan. Haar brandstofleverancier, Framatome echter wel. Framatome laat opgewerkt uranium bij MSZ Elektrostal in Rusland verwerken tot splijtstofelementen. Orano, de Franse firma die verbruikte spijtstof van EPZ opwerkt, bevestigt dat in september vorig jaar het laatste transport met opgewerkt verarmd uranium (RepU) naar Rusland is vertrokken.

Op dit moment is Rosatom-dochter MSZ het namelijk enige bedrijf wat op dit moment uit opgewerkt uranium splijtstofelementen maakt. Gezien de beperkte vraag naar opgewerkt uranium ziet het er naar uit dat dat nog wel een tijdje zo blijft. Zolang EPZ deze splijtstof blijft gebruiken, blijven ze, voor nu, afhankelijk van Rosatom.

"Het mag duidelijk zijn dat EPZ gezien de ontwikkelingen in Rusland een andere afweging maakt dan in 2021", aldus EPZ. Het contract van EPZ met Framatome voor in Rusland opgewerkt verrijkt uranium loopt in ieder geval tot 2028/9. En zonder bewijs van het tegendeel, of Europese boycot van Rosatom, is het realistisch aan te nemen dat EPZ dat contract uitzit - en zo de Russische oorlogskas blijft spekken.

EPZ is al eerder betrapt op misleidende PR. We blijven het in de gaten houden.