Minister Rob Jetten (EZK) heeft een Kamervragen van de Eerste Kamerfracties van GroenLinks, PvdA en PvdD over de uitwerking coalitieafspraken kernenergie beantwoord. Hij meldt niet nieuws, lokaal draagvlak is belangrijk en zijn antwoorden geven een inkijkje in waar de overheid zich door laat informeren en adviseren: de nucleaire sector. Over de prijs van de nieuwe kerncentrales weet de minister te vertellen dat de nucleaire sector (‘marktpartijen’) verwacht “dat generatie III+ reactoren nu 20 tot 30% goedkoper kunnen zijn dan de eerste projecten.” Over kleine reactoren laat hij NRG – een commercieel nucleair bedrijf – een marktanalyse maken. Drie keer raden wat dat oplevert.
Als je lastige vragen stelt, krijg je als kamerlid vaak antwoorden die totaal niet over de vraag gaan. Zo ook hier.
Blijft, gezien onze recente ervaringen, dat 3,2 mld aanzienlijk tekort zal schieten om burgers te voorzien van een nieuw huis op een niet besmette locatie. https://t.co/cgaAPGR3W5 pic.twitter.com/1OlQx7igi6
— senatorsaskia (@senatorsaskia) April 2, 2023
Jetten herhaalt nog een keer dat lokaal draagvlak belangrijk is. Hij wil dan ook deze zomer laten weten hoe hij de lokale bevolking bij de kabinetsplannen wil betrekken. Maar dit is dan net het probleem: de lokale bevolking mag dan meepraten hoe de kerncentrales er moeten komen, niet of ze er moeten komen. Dat is in het coalitieakkoord vastgelegd (je weet wel, het beroemde in Den Haag in achterkamertjes besliste coalitieakkoord waar hij zich nu ook weer op beroept): “Het kabinet heeft in het coalitieakkoord besloten in te zetten op de voorbereiding van twee nieuwe kerncentrales.” Maar hij zegt ook: “Definitieve besluitvorming voor de twee nieuw te bouwen centrales volgt in 2025”. Dat ‘voor’ maakt het een beetje een onduidelijke zin; wat bedoelt de minister? Doelt dat ‘voor’ op bv de locatie, of financiering, of type, of …,
Nog iets meer over de planning: begin 2024 komt er een brief “over de laatste inzichten in de kosten, inclusief mogelijke overheidsbijdragen”; eind dit jaar worden de resultaten verwacht over het onderzoek naar beschikbaarheid van koelwater.
Op dit moment is er 18fte, “met een verwachte doorgroei richting 2024”, in de Programmadirectie Kernenergie bezig met de voorbereidingen van nieuwe kerncentrales. En daarnaast is de minister “op dit moment bezig met de verkenning en uitvoering van eerste concrete stappen naar een mogelijk op te richten programmaorganisatie, die mogelijk de aanbesteding van de nieuw te bouwen [kern]centrales op zich kan nemen.”
In totaal is er in het coalitieakkoord tot en met 2029 € 5 miljard uit nota bene het Klimaatbudget uitgetrokken voor het mogelijk maken dat er nieuwe kerncentrales komen.
Ter vergelijking: Als het een beetje meezit verdient de staat ongeveer € 3,8 miljard aan de windparken IJmuiden Ver Alpha en Beta. Moeilijk kiezen hoor!