Er is in het Sloegebied, volgens de wet het gebied dat gebruikt mag worden als vestigingsplaats voor grootschalige elektriciteitsopwekking, lang niet genoeg ruimte om twee kerncentrales te bouwen. Tot die conclusie komt stedenbouwkundige Kees Thielen. In Hinkley Point, vergelijkbaar denkt hij, omdat het waarschijnlijk om hetzelfde type centrales gaat, is 175 hectare gebruikt. Dat is er in het Sloegebied bij lange na niet. Zeker niet voor de bouw. Als je het zonnepark afbreekt en een dijk verlegt, is er wel ruimte voor twee kerncentrales, maar nog steeds niet voor de bouw waarbij veel meer ruimte nodig is.
Thielens hoofdconclusie is dat er 175 hectare nodig is voor de bouw van twee centrales, terwijl er in het Sloegebied maar 46 hectare beschikbaar is. Dat getal, 46 hectare, is het getal van de percelen van EPZ in het Sloegebied dat wordt meegegeven aan de potentiële bouwers, de vendors. In gemeente Vlissingen ligt ook nog 50 hectare Sloegebied, maar daar wordt niet mee gerekend, omdat het niet in de gemeente Borsele ligt.
Thielen heeft zijn berekeningen ook al aan het ministerie en gemeente gepresenteerd, maar eigenlijk geen commentaar gekregen. Thielen merkte tijdens zijn gesprek bij EZK dat openheid geven ook helemaal niet het doel van het ministerie is. 'Ons doel is zorgen dat die dingen er komen', werd tijdens het gesprek gezegd. In de PZC zegt hij: “EZK weet niet of er te weinig ruimte is. Het wil dit tegen betaling laten onderzoeken door drie potentiële bouwers. Dat zijn marktpartijen, natuurlijk gaan die zeggen dat het gaat lukken." Dat betekent dat er druk op de omliggende polders komt om die te gebruiken.
‘Niet bouwen buiten Sloegebied’
En precies daar zijn de bewoners fel op tegen. De Borselse Voorwaarden Groep, 100 inwoners die door de gemeente uitgekozen zijn om over voorwaarden voor de bouw te praten, heeft laten weten te vrezen voor overlast en heeft als voorwaarde gesteld dat de bouw écht bínnen het Sloegebied moet plaatsvinden. De gemeente heeft bij het installeren van de groep gezegd dat de voorwaarden die de groep formuleert in principe overgenomen worden zolang er geen wettelijke belemmeringen zijn.
De Dorpsraad Borsele noemt bouwen buiten het Sloegebied ‘onaanvaardbaar’.
Ook de gemeente Borsele zelf is duidelijk. 'Wat de gemeente betreft worden de huidige grenzen van het Sloegebied gerespecteerd voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Behoud van leefkwaliteit van onze dorpen staat voor ons bovenaan de prioriteitenlijst.'
Gisteren, 21 september, had de PZC, de Provinciale Zeeuwse Courant, een poll (achter de betaalmuur, dus niet simpel te kapen) die hier veel mee te maken heeft. De stelling: Ik vertrouw die overheid niet over die kerncentrales.