Gisteren was het Tweede Kamerdebat kernenergie. Dat had extra lading gekregen door de aankondiging dat de oppositie samen met de BBB een initiatiefwet in wil dienen om 5 miljard uit het Klimaatfonds bestemd voor de bouw van kerncentrales over te hevelen naar het duurzamer maken van de landbouw. Alleen al het feit dat CDA zich hiervoor hard maakt laat zien dat het erg meevalt met de zo gewenste ‘stabiele meerderheid’ voor kernenergie; CDA zal vast deel uitmaken van een volgend kabinet. VVD vindt uiteraard dat geld weghalen bij kernenergie het fundament weghaalt onder het toch broze vertrouwen van bouwers en mogelijke mede-financiers. De kerncentrale-plannen van Bruin-I zijn na gisteren ineens een stuk minder zeker.
In de aanloop naar het debat over kernenergie werd duidelijk GroenLinks-PvdA, CDA, Christen-Unie een initiatiefwet gaan indienen om een deel van het geld in het Klimaatfonds bestemd voor nieuwe kerncentrales te gaan gebruiken voor het verduurzamen van de landbouw. In het Klimaatfonds zit nu geen geld voor het verlagen van broeikasemissies in de landbouw; een belangrijke opgave in de klimaatdoelstellingen. Dat geld is (ook) hard nodig omdat in de onderhandelingen het stikstof-transitiefonds van ruim 24 miljard dat daarvoor ingesteld was door de vorige regering, door de BBB werd geschrapt.
In het klimaatfonds is 14,6 miljard nog vrij te besteden. Daarvan is 14,1 miljard voor nieuwe kerncentrales. Dat geld is dus de enige mogelijkheid om geld uit het Klimaatfonds te halen: hoe de BBB dat gisteren ook probeerde te verbloemen: Vermeer: “misschien komen er meevallers die we daarvoor kunnen gebruiken”. Erkens: “we kunnen mogelijke meevallers niet al uitgeven, misschien moeten we dan het Klimaatfonds vergroten”. “Dat nooit!”, aldus de PVV.
Verrassend was toch wel dat tijdens het debat Bontenbal (CDA) stelde dat het (‘op korte termijn’) veel meer resultaat boekt bij het halen van de klimaatdoelen door het te spenderen aan verduurzaming van de landbouw dan aan kerncentrales. Erkens, de grote voorganger van zijn pro-kernenergiefractie kon er niet om lachen en ook minister Hermans voelt er niks voor,
In de Eerste Kamer vroegen CDA, GroenLinks-PvdA en CU aan de minister Hermans om het Klimaatfonds open te stellen voor landbouwbedrijven. Omdat die motie gesteund wordt door D66 en BBB lijkt die volgende week een meerderheid te gaan halen.
Het is in elk geval duidelijk dat de kans dat er kerncentrales komen in Nederland de laatste week bepaald niet groter is geworden. Daarom nu maar gelijk de stekker er uit en al die 14 miljard gebruiken voor echt klimaatbeleid!