Kerngeleerde Pakistan bekent verkoop kennis

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 2 FEBR. De Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer

Khan heeft bekend in de afgelopen vijftien jaar nucleaire technologie en kennis te hebben verkocht aan Iran, Libië en Noord-Korea. In het onderzoek naar de transacties is ook de naam opgedoken van een Nederlander, die Khan mogelijk nog zou kennen uit de tijd dat deze werkzaam was bij Urenco in Almelo.

Dat hebben Pakistaanse en Amerikaanse functionarissen gezegd tegenover de Amerikaanse krant New York Times. De Nederlander zou een van vele tussenpersonen zijn geweest in een uitgebreid netwerk waarlangs de levering van technologie en kennis voor de verrijking van uranium liep, met Iran, Libië en Noord-Korea als uiteinde lijke afnemers. Eerder deze maand bevestigde de Nederlandse regering het eerder door het Internationale Atoomenergie-agentschap (IAEA) geuite vermoeden dat in de jaren zeventig in Almelo ontvreemde nucleaire kennis via Pakistan ook in deze landen is terechtgekomen. Met de bekentenissen van de 67-jarige Khan, die wel de ‘vader van de islamitische atoombom’ wordt genoemd, is het onderzoek naar de verkoop van Pakistaanse atoomgeheimen in een stroomversnelling gekomen.

Afgelopen zaterdag kreeg Khan, die inmiddels huisarrest heeft gekregen, te horen dat hij is ontslagen als wetenschappelijk topadviseur van de regering. Met hem staan nog enkele geleerden en militaire functionarissen in het verdachtenbankje.

Het ontslag van Khan ligt uiterst gevoelig in Pakistan. De geleerde werd daar, ook door de regering, bewierookt als een nationale held wegens zijn aandeel in de ontwikkeling van de eerste 'islamitische atoombom". Volgens een militaire woordvoerder in Islamabad is het onderzoek naar de proliferatie van nucleaire technologie nog niet geheel afgerond, en zal pas daarna een besluit worden genomen over strafvervolging.

De affaire kwam in november aan het rollen na onthullingen van Iran en Libië, vervat in een brief van het Internationale Atoomenergie-agentschap (IAEA) aan de Pakistaanse regering. Na aanvankelijke ontkenningen gaf Pakistan toe dat er mogelijk nucleaire technologie en kennis naar Iran en Libië was geëxporteerd, maar zonder mede weten van de overheid. Waarnemers vermoedden al vele jaren dat ook is geleverd aan Noord-Korea.

Vorige week haalde president Musharraf uit naar de verdachten. „Wij zullen hard tegen hen optreden , want zij zijn de vijanden van de staat, die hebben gehandeld uit persoonlijk en financieel gewin",

zei hij. [• Vervolg Pakistan: pagina 6]